Најновије

НИКО НИКАДА НИЈЕ ОВАКО ПОНИЗИО МЕРКЕЛОВУ: Политички шамар на опроштајној турнеји немачке канцеларке

Варшава није приредила најтоплији дочек немачкој канцеларки Ангели Меркел, а пољски председник Анджеј Дуда је увредио своју немачку колегеницу одбијајући да се састане са њом, пише лист Die Welt.

Ангела Меркел (Фото: Pixabay)

Аутор чланка, Филип Фриц, написао је да је, према његовим сазнањима, састанак Меркелове и Дуде био унапред планиран, али је по доласку у Варшаву немачка канцеларка морала да промени програм посете.

"Наравно, нешто касније је примила букет цвећа од премијера Матеуша Моравјецког у парку Лазенки, али председник Дуда, који је према протоколу прва особа у држави, није поздравио Меркелову", каже се у чланку.

Die Welt је напоменуо да су пољски медији неколико дана пре доласка Меркелове известили да се састанак са Дудом можда неће одржати, јер је овај требало да присуствује комеморативним догађајима у Катовицама.

Аутор је нагласио да су канцеларку током „опроштајне турнеје“ примили председници САД и Украјине ван ЕУ, Џозеф Бајден и Владимир Зеленски, док је шеф једне чланице ЕУ, тачније Пољске, одбио да се састане са њом.

Према речима Фрица, на овај начин је пољска страна одлучила да одговори Меркеловој јер није позвала Дуду на консултације владе у Берлину.

Новинар је рекао да се ниједна од земаља ЕУ не односи према Пољској тако хладно као Немачка, а потез Варшаве је увреда која указује на сукоб између две државе.

Фриц је напоменуо да је Пољска претекла Италију по питању трговине са Немачком и заузела пето место на листи њених трговинских партнера, али у политичком смислу Варшава и Берлин "немају шта да кажу једно другом".

Све је више несугласица међу двема државама, пољски медији приказују Немачку као непријатеља, а генерално у Варшави се све више расправља о могућности изласка из Европске уније.

Ексклузивни фељтон о нападу 11. септембра прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА