Најновије

Црногорска држава експресно Цетињски манастир укњижила као своје власништво, општина одлучује да га уступи ЦПЦ

Управа за катастар и државну имовину уписала је забрану отуђења на све објекте и парцеле које користи Цетињски манастир.

Цетињски манастир (Фото: Јутјуб)

Управа за катастар и државну имовину је то учинила на основу јучерашњег закључка владе да без одлагања спроведу одлуку из 2005. године и у листу непокретности Цетињски манастир упише као власништво државе.

Такође, наложено им је да у листу непокретности унесу забелешку отуђења и оптерећења, пренеле су подгоричке Вијести.

Скупштина општине Цетиње разматра иницијативу групе грађана да се овај манастир "врати неканонској Црногорској православној цркви"

Упркос званичном обавештењу достављеном из катастарске управе да је Цетињски манастир власништво државе, Скупштина општине одлучила је да након једночасовне паузе ипак разматра иницијативу групе грађана да се овај манастир "врати неканонској Црногорској православној цркви".

Седници не присуствују одборници Демократске Црне Горе.

Председница парламента Дејана Диздар је информисала одборнике да је Скупштина Престонице добила анонимну кривичну пријаву за, како је наведено, обмањивање јавности и злоупотребе службеног положаја и несавесног рада у служби.

У кривичној пријави је, између осталог, наведено да Диздар и Скупштина Престонице обмањују јавност јер, како се наводи, "ЦПЦ није била власник Цетињског манастира па им се зато он не може ни вратити".

У кривичној пријави, казала је Диздар, стоји да јавност није била упозната са иницијативом групе грађана за враћање манастира "ЦПЦ-у, као и да није одржана јавна расправа овим поводом".

Одборник Социјалдемократске партије (СДП) Никола Ђурашковић је оптужио потпредседника владе Дритана Абазовића да је најодговорнији за, како је казао, срамну "окупацију Цетиња по налогу туђе цркве и Александра Вучића", пренели су подгорички медији.

"Када и ако дођеш на Цетиње, добро ћеш чути наш заједнички одговор који си, као мало ко пре тебе, заслужио. Упамти добро, нема тог сузавца који може савладати мирис липа и ловћенског орла. Показао си са Здравко Кривокапићем да вам је важнији захтев цркве Србије од мира и безбедности грађана Цетиња и Црне Горе", нагласио је Ђурашковић.

Он је поручио да СДП подржава иницијативу за враћање Цетињског манастира ЦПЦ-у.

"Влада Кривокапића и Абазовића чини све да потре име Црне Горе зарад интереса цркве Србије и српског света", рекао је Ђурашковић.

Иначе, уочи почетка седнице, одборници ГП УРА вређани су приликом доласка на седницу.

"Издајници, спустите главе, шта сте направили грађанима Цетиња", а добачено им је да ли ће и одборници тог покрета у зграду парламента ући хеликоптером, као што је био случај са митрополитом Јоаникијем прилком устоличења.

Једном одборнику УРА, иако су они раније гласали за забрану и измештање устоличења у Цетињском манастиру, поручено:

"Ђ**бре издајничко".

Потпредседник владе Дритан Абазовић извинио се раније грађанима Цетиња због дешавања 4. и 5. септембра у овом граду.

Абазовић је на друштвеној мрежи написао да му је жао и да се извињава у своје име.

Шта ФБИ планира у Црној Гори, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА