Најновије

АУКУС ОПКОЉАВА КИНУ: Морнарица Аустралије на стероидима, планира да 2040 представи нуклеарне подморнице разорније од атомске бомбе

Аустралија, Америка и Велика Британије представиле су пројекат опремања аустгралијске морнарице подморницама на нуклеарни погон. Одлука је изазвала бес у Француској - која је остала без уносног уговора са Аустралијом и у Кини, која није одушевљена појачаним присуством западних сила у Тихом и Индијском океану.

Подморница. (Фото: Јутјуб)

Након договора премијера Аустралије и Британије и председника САД да покрену програм "Аукус", може се очекивати да ће аустралијске нуклеарне подморнице личити на најновије верзије британског и америчког арсенала.

Америчка и британска морнарица имају две врсте подморница које су категоризоване као подморнице за напад и подморнице са балистичким пројектилима. Обе врсте имају нуклеарне реакторе који конвертују воду и пару под огромним притиском која покреће турбине које, пак, покрећу подморнице.

Међутим, подморнице за напад и балистичке подморнице - које често називају "бумерима" имају различите намене. Аустралија се одлучила за нуклеарну опцију, односно подморницу за напад, уместо за бумере које имају нуклеарне бојеве главе на балистичким ракетама.

Амерички CNN је побројао разлике између ове две врсте подморница.

Подморнице за напад

Канбера жели нападачке подморнице које су "џокер" и америчке и британске морнарице.

Нападачке подморнице су дизајниране да траже и уништавају непријатељске подморнице и бродове на површини. Напоружане су крстарећим ракетама "томахавк", могу да учествују и мисијама надгледања и прикупљања информација, борбеним мисијама, навела је америчка морнарица која у својој флоти од 53 подморнице има три класе ових пловила. Најновије, њих 19, припадају такозваној класи Вирџинија.

Наоружане са десетак томахавка и торпеда, 115 метара дуге и 8000 тона тешке "Вирџиније" могу да се крећу брзином од 46 километара на час и остану под водом бесконачно, односно докле год потрају залихе за 132 члана посаде.

Подморница нема перископ већ користи фотонични јарбол, електронску новотарију опремљену инфрацрвеном камером високе дефиниције којом се посматра појиште. Командни центар џојстиком контролише рад јарбола.

Четири британске "астут" подморнице су још брже од америчких, могу да иду 56 километара на час и, попут америчких, и оне су наоружане томахавцима.

Краљевска морнарица је на свом сајту навела да је најновија верзија пројектила које носе "томахавк 4" који има дужи домет од претходника, може да се исшали на мету у сред лета и пошаље у контролни центар снимке бојишта.

Управо ту врсту наоружања Аустралија жели у својим водама како би се, наводи CNN, заштитила од претњи и у Јужном кинеском мору демонстрирала своју поморску моћ и, заједно са САД, ублажила утицај Кине.

Подморнице са балистичким пројектилима

Амерички и британски бумери имају трајдент балистичке пројектиле са више нуклеарних бојевих глава. Ове подморнице могу да остану месецима у води, велика већина испод површине и у стању су да одреагују на претње испаљивањем нуклеарних пројектила.

Бумери су тихи и тешко их је детектовати. Америчке подморнице са балистичким пројектилима имају 20 трајдент пројектила, сваки са по осам бојевих глава. Британци имају 16 "трозубаца" са по три бојеве главе. Могу да испале пројектиле на преко 7400 километара а бојеве главе имају разорну моћ од 100 до 475 килотона. Примера ради, атомска бомба бачена на Хирошиму имала је 15 килотона.

Америка има 14 оваквих подморница а Британија четири. Аустралија нема ниједну и није тражила ниједну.

Када ће Аустралија поринути своје подморнице?

Биће потребно доста времена, могуће деценија, да се аустралијске нуклеарне подморнице развију и порину. Џо Бајден, Борис Џонсон и Скот Морисон јуче су договорили 18-месечну студију како би утврдили најбољи начин изградње ових подморница за Аустралију. Морисон је наговестио да би нове подморнице могле да постану оперативне тек 2040.

Томас Шугарт, бивши командант америчке подморнице а сада сарадник Центра за нову америчку безбедност сматра да ће Аустралија, због ситуације у Индо-Пацифику, покушати да што је могуће пре сагради и опреми своје подморнице.

Много тога ће утицати на распоред, од тога да ли ће се користити локалци или спољни сарадници, снабдевачи, да ли ће се радити нови дизајн или ће се копирати постојећи америчко-британски..., рекао је он.

"С обзиром на ерозију војне равнотеже у Индо-Пацифику, надам се да 2040. значи најкаснији могући датум. Истовремено ми је тешко да замислим да се за мање од десет година направи нуклеарна подморница, чак и ако се буде радило најбрже могуће и користио постојећи дизајн и снабдевачи", рекао је он.

Квадрилатерала у Пацифику

Аустралија је део војнополитичке савезничке осовине Вашингтон-Токио-Канбера-Њу Делхи, тзв. "квадрилатерале", која последњих година редовно одржава међудржавне консултације о начинима за сузбијање кинеског политичког, економског и војног утицаја у Тихом и Индијском океану, а нарочито у Јужном кинеском мору, као и војне вежбе којима обесхрабрује Кину од евентуалне инвазије на Тајван, спречава Пекинг да контролише Јужно кинеско море и посаље своју морнарицу на отворено море у Пацифику, преноси РТС.

Том савезу се недавно прикључила и Велика Британија која је под вођством Вашингтона потписала споразум о размени војне технологије са дугогодишњим америчким савезником Јапаном и сада патролира водама источне Азије.

Сада се Лондон, на инсистирање САД, прикључио и војним притисцима на Пекинг у форми уступања сложених и скупих технологија за конструисање подморница на нуклеарни погон, које су моћно оружје.

Вашингтон је суштински заинтересован за јачање аустралијске војне моћи из више разлога. Један је физичка близина северне обале те државе Јужном кинеском мору, где Пекинг већ десетак година гради војна упоришта, писте, пристаништа и комуникационе станице захваљујући којима може да прекине снабевање нафтом, гасом и рудама Тајвану, Јужној Кореји и Јапану (који су сви амерички савезници).

Други је тај што укључивањем аустралијске, британске и других армија, Вашингтон олакшава себи логистички врло захтеван рад на патролирању водама југоисточне и источне Азије, те остварује знатне економске уштеде у свом настојању да физички и политички обузда раст кинеске моћи и утицаја у тим регионима, подсећа јавни сервис.

Повратак Британаца

У читаву причу и воде јужног Пацифика, Британија је ушла "шлепајући" се уз САД и то у тренутку када је Џонсону потребна нека победа после Брегзита, ковид кризе, захтева Шкотске за независношћу, поремећених веза са ЕУ...

Да би се направило места за Британце, одбачен је уговор који је Аустралија склопила са Француском за куповину њених 12 подморница на класичан, дизел погон. То је био посао вредан око 65 милијарди америчких долара, који је потписан пре пет година и у Паризу је важио за "посао века".

Нови уговор, вредан десетине милијарди долара, према којем Лондон треба да снабде Аустралију подморницама на нуклеарни погон како би се оспособила да пројектује војну моћ у Јужном кинеском мору и другде, разљутио је Пекинг и дубоко разочарао Париз, али је учврстио обновљени војнополитички утицај Велике Британије у јужном Пацифику.

Исто тако, подсетио је свет да Американци неће презати ни од чека, чак ни од одбацивања дојучерашњих партнера, само да би заштитили своје интересе.

Вучић преко Северине напао патријарха Порфирија јер је издао њега и Мила у ЦГ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА