Најновије

КЕДМИ: Како је Русија одиграла савршен потез и матирала Европу и САД

Бивши шеф израелске специјалне службе “Натив” Јаков Кедми захвалио се руководству Сједињених Држава на бризи о руској економији и дозволио још један раст цена гаса у Европи.

Кедми (Фото: Јутјуб)

Уочи 15. септембра, цене гаса су премашиле 950 долара за хиљаду кубних метара. Разлог за овај брзи раст лежи у недостатку плавог горива у европским складишним објектима и одбијању Газпрома да испоручи ресурс Европи у транзиту кроз Украјину изнад количине наведене у уговору.

Међутим, израелски стручњак Јаков Кедми сматра да постоји још један фактор који има снажан утицај на тренутне цене.

Неки представници америчког политичког естаблишмента не могу оставити Европу на миру. Тако су сенатори Пат Туми и Тед Круз још једном затражили да амерички председник Џое Бајден уведе санкције против оператора гасовода Северни ток 2, Норд Стрим 2 АГ. Такав ултиматум, према Кедмију, јасно демонстрира „степен неразумевања“ америчких власти.

„Нису обраћали пажњу на такву ситницу да су складишта гаса Газпрома у Европи скоро празна. До октобра-новембра тамо ће бити још мање гаса, а биће их могуће напунити само Северним током 2 “, нагласио је стручњак за радио Вести ФМ.

Занимљиво је да је Русија по садашњим ценама гаса више него надокнадила штету западних санкција. Истовремено, могуће је да ће трошкови плавог горива наставити да расту због кратковидих одлука и ултиматума западних политичара. За то, сматра Кедми, америчком руководству треба посебно захвалити.  

„Америчким сенаторима толико је стало до руске економије да им помажу” – резимирао је Кедми.

Путин из самоизолације упутио важан позив грађанима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА