Најновије

Вучић преко Северине напао патријарха Порфирија јер је издао њега и Мила у ЦГ

Великом броју људи ће можда изгледати чудно то да медијска писања о Северини и патријарху Порфирију имају везе са устоличењем његовог првосвештенства митрополита Јоаникија на Цетињу пре десетак дана. Ипак, када се, на основу информација из поверљивих извора, коцкице мало боље сложе ствари постају јасне. Но, кренимо редом.

Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Елем, патријарх је отпутовао у Црну Гору да устоличи митрополита у Цетињском манастиру. Уочи самог устоличења режимски медији у Србији су објавили да ће устоличење бити одложено. То је био план који је сковао Алаксандар Вучић, готово извесно у договору са Милом Ђукановићем. Тај план је предочен патријарху, и он је по свему судећи пристао на такву игру.

Када је дошао у Подгорицу и разговарао са државним и црквеним представницима, схватио је да је ствар веома озбиљна. По неким изворима, имао је позив из неких центара моћи из иностранства, где му је предочено да „би било добро да сутрадан митрополит Јоаникије буде устоличен“. Није поуздано познато, који би то могао да буде центар моћи. Неки мисле да је то Запад и НАТО, други су склонији мишљењу да су у питању „браћа Руси“. Било како било, нешто се озбиљно десило што је патријарха практично приморало да оде на Цетиње и устоличи миртополита Јоаникија. По повратку био је на ручку са премијером Кривокапићем и митрополитом. Читава сцена је одавала утисак велике победе премијера Здравка Кривокапића, и потпуног пораза председника Ђукановића. Приде, митрополит и патријарх су дали изјаву да није било помисли о одлагању устоличења.

Истодобно се патријарх нашао у „необраном грожђу“, једно је обећао, а друго урадио. Већ је у авиону почео да помиње да је наводно видео неки снајпер, што звучи врло чудно, или боље речено немогуће. По доласку у Београд, ускоро га је посетио председник Вучић, што је исто више него индикативно.

Неколико дана после тога, у режимским медијима се покреће прича о томе како Северина већ месецима порукама узнемирава српског патријарха Порфирија. Једна од тих порука је пуштена: „попе, попе, дружиш се са кримосима“, а за остале се каже да су толико огавне да их је боље не наводити. У неким медијима је било говора да је патријарх тај материјал доставио тужилаштву у Загребу, неки су то оповргавали. Проверени плаћеник црквених кругова моћи, такозвани „верски аналитичар“ близак режиму Жељко Ињац, гостујући у јутарњем програму Курир телевизије, тврди да патријарх неће тужити Северину због узнемиравања.

Појавила се теза да то Северина ради из беса, јер је наводно љута што патријарх одржава добре односе са њеним бившим мужем Миланом Поповићем. Ово је једно од најглупљих објашњења. Зашто би Северина слала увредљиве поруке патријарху? Да ли због његових добрих односа са њеним бившим мужем? Свашта. То би онда значило да Северина шаље такве поруке свим пријатељима свога мужа.

У свему томе још је чудније, како су режимски медији дошли до таквих порука. Ту се опет морамо вратити на „верског аналитичара“ Ињца и његову тврдњу да је Северина имала његов хрватски број телефона. Чак и да је тако, чудно је да је патријарх у комуникацији са Северином. Ињца оповргавају режимски медији, тиме што говоре да је до узнемиравања дошло недуго након Порфиријевог избора на место патријарха. Логично је да је он од тада почео користити српски број.

Сада се намеће питање: откуд Северини патријархов српски број. Поуздано ми је познато да један број епископа немају патријархов лични број, него преко секретара са њим комуницирају. Врло чудно. Северина има број, док неки епископи то немају.

Е, сада. Ако патријарх неће да пријави Северину, одакле режимским медијима садржај Северининих порука. Зашто би то он давао медијима? Још чудније је то што је он у сваком тренутку могао да блокира њен број, и ослободи се напасти. Стварно чудно!

Једино логично објашњење ових догађања јесте да је служба провалила у патријархову коресподенцију, и од раније материјал доставила Вучићу. Пошто је патријарх у Црној Гори изиграо тандем Вучић – Ђукановић, овим му је јасно послата порука: Уколико ти се тако нешто понови, могла би читава коресподенција да изиђе на видело, што би за патријарха очигледно било врло непријатно.

Значи, служба поседује одређене компромитујуће материјале везане за патријарха, као и многе друге епископе (нпр. Иринеја Буловића, Василија Качавенде, Јована Шумадијског и др). Овим гестом му режим „уврће руку“, и даје до знања да он има неке обавезе према председнику Вучићу.

А каква је природа односа Северине и српског патријарха, само Бог поуздано зна. Али изгледа да понешто зна и Вучић, односно његове тајне службе.

П. С. Неколико дана пред ову „аферу“, Северина је добила позамашан хонорар од кладионице „Моцарт“ (блиске режиму) и стално ухлабљење као водитељка на телевизији у власништву сина Милорада Додика (близак за Вучићевим Данилом).

До 24. јула у САД 70 смртних исхода због корона вакцине, 675.000 нуспојава! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА