Најновије

ХЛАДНИ РАТ ЗБОГ НУКЕЛАРНИХ ПОДМОРНИЦА: Француска повлачи амбасадоре из САД и Аустралије ради консултација

Француска је одлучила да повуче амбасадоре из САД и Аустралије ради консултација, након што је Аустралија постигла споразум са САД и Великом Британијом којим је окончан уговор о набавци подморница из Француске вредан 40 милијарди долара. Бела кућа жали због одлуке Француске.

Француска подморница (Фото: Јутјуб)

У саопштењу, француски министар иностраних послова Жан Ив ле Дријан навео је да је ова специфична одлука коју је донео председник Француске Емануел Макрон последица изузетне озбиљности ситуације, пренео је Ројтерс.

САД и Велика Британија одлучиле су да Аустралији испоруче нове нуклеарне подморнице.

У саопштењу три земље се наводи да ће успоставити војно-безбедносно партнерство у индопацифичком региону и да ће помоћи Аустралији да набави америчке подморнице на нуклеарни погон, због чега је Аустралија отказала Француској наруџбину подморница вредну 40 милијарди долара.

Француска је оштро реаговала на вест о отказивању аустралијске наруџбине, а министар спољних послова Ле Дријан оценио је да је том одлуком Аустралија "зарила нож у леђа" Француској.

Званичник Беле куће је изјавио  да САД жале због француске одлуке и рекао да је Вашингтон због тога контактирао са званичним Паризом. Додао је да ће се Сједињене Државе у наредним данима ангажовати на решавању разлика са Француском.

Дипломатски извор у Француској рекао је да је Париз први пут на овај начин опозвао своје амбасадоре, преноси Ројтерс.

Америчка политика спутавања Пекинга у Тихом и Индијском океану, чија је важна карика ангажовање војних ефектива што већег броја савезника и пријатељских земаља, за последицу је имала повратак морнарице Уједињеног Краљевства у Пацифик, из којег је била одсутна, бар од повратка Хонгконга Кини.

АУKУС је нови безбедносни савез Сједињених Држава, Аустралије и Велике Британије у зони Индо-Пацифика. Осим поделе одбрамбених технологија, предвиђа испоруку нуклеарних подморница  Аустралији.

Због тога је Kанбера прекинула огроман уговор склопљен са Француском, што је изазвало бес Париза. Kритике су стигле и из Kине, која не сумња да је намера новог савеза  да се супротстави регионалним амбицијама Пекинга. 

Данас се у Београду одржава протест против најављених мера, више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА