Најновије

ПРЕМИНУЛА МАРИНА ТУЦАКОВИЋ: Највећи српски текстописац изгубила битку са опаком болешћу

Марина Туцаковић изгубила је битку после тешке болести у 67. годину. Најпознатији српски текстописац последње дане провела је у КБЦ Драгиша Мишовић, где је пребачена пошто јој је у уторак, 14. септембра, позлило, кад је стављена на респиратор, а била је позитивна на корона вирус.

Марина Туцаковић. (Фото: Јутјуб)

Почетком 2018. године јој је дијагностикован малигни тумор дојке, након чега је убрзо и оперисана.

Са деветнаест година почела је да се бави писањем текстова за песме, углавном поп, а касније и турбо-фолк жанра - тако осмишљавајући текстове песама које су данас балкански и светски хитови.

Марина је рођена 4.11.1953. године у Београду. Завршила је Економски факултет у Београду. Њен живот су обележили бројни срећни, али и болни тренуци, а све њих је проживљавала уз подршку и љубав супруга Александра Футе Радуловића. Марина и Александар имају сина Милана, а њихов други син Милош је изненада преминуо 2008. године. Његово беживотно тело је у породичном дому Радуловићевих пронашла његова тадашња девојка Саша. Марина се од тога никада није потпуно опоравила, а једном приликом је признала како је размишљала о самоубиству, али ипак се окренула послу и утеху пронашла у ономе што најбоље ради, писању песама. Марина је говорила да би волела бити анонимна особа и није волела да се много појављује на телевизији, а кад се појавила на почетку каријере била је под стресом кад би требало да иде у неку емисији. Своје слободно време проводила је са породицом тако што би заједно ручали, а увече би се окупљали и разговарају. Понекад су знали да оду и на неко путовање.

Каријера Марина је каријеру започела сарађујући с групом Зана, за коју је написала хит "Додирни ми колена", која је објављена 1982. године и одмах постала хит. Иначе сарађује са музичарима српског говорног подручја. Ауторка је текстова песама Цеце, Драгане Мирковић, Јелене Карлеуше, Лепе Брене, Здравка Чолића, групе Зана, Тошета Проеског, Џеја, Жељка Самарџића, Аца Лукаса, Саше Матића...

Инспирацију понекад проналази из прича „обичних" људи које познаје цели живот. Истиче да постоји једна занимљива ствар, а то је њена способност да предосети ствари. Каже како је знала написати песму у којој је описана ситуација која се након месец или два догодила некоме. Поред тога што је била сарадник и остваривала одличну пословну сарадњу са многим естрадним уметницима, Марина је са њима и приватно велики пријатељ.

Неке од најпознатијих сарадњи Туцаковићеве биле су са Оливером Мандићем, Светланом Цецом Ражнатовић, Драганом Мирковић и Јеленом Карлеушом. Са Оливером Мандићем, контроверзним уметником и извођачем, Марина је имала велику сарадњу без обзира на то што је и он писао одличне текстове: "Ослони се на мене", "Није за њу", "Смејем се, а плакао бих", "Само небо зна", "Бићу твој"...

Позната је сарадња Марине и Цеце, која је за њу урадила 12 албума: "Кукавица", "Ја још спавам у твојој мајици", "Фатална љубав", "Емотивна луда", "Маскарада", "Цеца 2000", "Деценија", "Гора од љубави", "Идеално лоша", "Љубав живи", "Позив", "Аутограм".

Са познатом народном певачицом Драганом Мирковић, Марина је такође урадила безброј хитова и познатих песама. Неке од њих су: "Питају ме у мом крају", "О, да ли знаш", "Математика", "Додај гас", "Женско срце" итд. За Јелену Карлеушу Марина је писала велики број песама, па чак и албума. Један од тих албума је Јеленин девети албум под називом "ЈК Револушн", на ком се налазе песме: "Тихи убица", "Ко ти то баје", "Тестамент", "Цасино"... Поред тога што је била текстописац, Марина је често учествовала на различитим музичким фестивалима и ТВ емисијама као гост или жири. Била уметнички и музички директор фестивала „Беовизија" заједно с Владом Граићем 2003. године. За то такмичење су 2010. године написали стихове за три песме: „Ти квариигро", „Ово је Балкан" и „Председниче хало?", које су отпевали Емина Јаховић, Милан Станковић и Оливер Катић.

Марина је 2008. године била део жирија у ријалитију „Операција тријумф", у којем су наступали такмичари из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније. Након смрти сина Милоша се повукла из медија, али се враћа 2014. године као чланица жирија у музичком програму "Пинкове звезде".

Преминуо глумац Џон Чалис! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА