Најновије

ХОЋЕ ЛИ ПОЛИЦИЈА СУЗАВЦЕМ НА ЂУКАНОВИЋА?! Милови медији тврде да је држава неспособна да обезбеди устоличење

Управа полиције још нема стратегију ни план како да осигура устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу тврди црногорска Побједа.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Највећи проблем, по оцени безбедносних стручњака је погледа се у чињеници да актуелни командни састав Управе полиције, Министарства унутрашњих послова и Агенције за националну безбедност никада до сада није обезбеђивао скуп високог ризика. То се уочава и према контрадикторним командама, несинхронизацији службеника полиције и АНБ-а, акцијама које се најаве, а потом не реализију.

Оперативни штаб којим руководи начелник Центра безбедности Подгорица Горан Јокић са задужењем да у црногорској престоници омогуће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија у озбиљном је проблему, јер још немају јасну стратегију како, пре свега, да патријарха српског Порфирија, али и Јоаникија који ће га дочекати у Подгорици, уведу у Цетиње и Цетињски манастир. 

Цетињани, али и грађани из осталих црногорских градова, најавили су протесте у престоници 5. августа, када је СПЦ планирала да организује церемонију устоличења митрополита у Цетињском манастиру, уз поруку да неће дозволити да ова црква на овакав начин понизи Цетиње и Црну Гору.

Подршку грађанима најавило је више опозиционих партија, али и председник Мило Ђукановић, који је поручио да ће, ако не буде уважен апел да се Јоаникије устоличи мимо Цетиња, он 5. септембра бити у престоници "на месту где ће се бранити част и достојанство земље“.

Опасност

Ђукановићева најава изазвала је додатне проблеме полицији како да обезбеде скуп којем ће присуствовати први човек државе, штићена личност.

У таквој ситуацији, ако крену да силом разбијају протест, долазе у врло неугодну позицију која се може тумачити и као насилно угрожавање права на слободу збора и говора и већег нарушавања јавног реда и мира - Ђукановић, као председник државе и председник Савета за одбрану и безбедност, у таквим околностима може да затражи проглашење ванредног стања – у Црној Гори или на делу црногорске територије.

По Уставу, члан 133, одлуку о ванредном стању на делу територије доноси Скупштина Црне Горе. У актуелном сазиву, парламентарна већина има само један глас више.

- Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савет за одбрану и безбедност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане - истиче се у члану 133 Устава. 

Та могућност свакако може да у значајној мери спута насилне акције полиције, у случају да таква команда стигне без разумног повода или на основу погрешне процене безбедносног ризика.

(НЕ)Способност

Извори из безбедносних служби кажу да челници овог сектора, од потпредседника Владе Дритана Абазовића који је координатор свих безбедносних служби у земљи до шефова АНБ-а и Управе полиције Дејана Вукшића и Зорана Брђанина, воде акцију "збуњујуће, дезорентисано и конфузно“.

- Шеф оперативног штаба Горан Јокић нема ауторитет ни капацитет да адекватно руководи активностима у својој зони одговорности. С друге стране, огромно је неповерење у односу на активности агената тајне полиције који су под контролом српске БИА преко Вукшића – тврди Побједа.

Највећи проблем, по оцени безбедносних стручњака које је контактирала Побједа, огледа се у чињеници да актуелни командни састав Управе полиције, Министарства унутрашњих послова и Агенције за националну безбједност никада до сада није обезбеђивао скуп високог ризика. То се уочава и према контрадикторним командама, несинхронизацији службеника полиције и АНБ-а, акцијама које се најаве, а потом не реализију.

Оперативци јавне и тајне полиције сваког дана су на Цетињу и покушавају да направе план.

- Размишљају о блокади уласка у Цетиње, блокади главних саобраћајница према Цетињском манастиру, али је проблем како спровести блокаду кад ће Цетињани свакако изаћи на улице, тако да ће бити тешко спровести Порфирија и Јоаникија до Манастира – наводе саговорници.

Кажу да је једна од опција била и да ову двојицу на Цетиње доведу хеликоптером који би се спуштио на стадион, али им је и у тој ситуацији велики проблем – како да великодостојнике СПЦ спроведу до Манастира...

Полицајци, додају они, нису спремни да "уђу у обрачун" са грађанима и противе се Јокићевој идеји да се протести, ако буде потребно, разбију и хемијским средствима.

- Сви се надају да устоличења неће бити на Цетињу. Сви то виде као једини спас – истиче Побједа.

Погрешни потези

Бројни искуснији полицајци незадовољни су и акцијом хапшења грађана који су превозили мајице са ликом Светог Петра Цетињског из Подгорице на Цетиње, које је наручила неканонска Црногорска православна црква.

- Сматрају да је то глупост Јокића, што је изазвало револт и тако полицију унапред сврстало против црногорских грађана – додају они.

Невоље за полицијско обезбеђење прави и СПЦ, јер су се, "према незваничним информацијама" црногорског портала, у Цетињском манастиру већ скупиле десетине мушкараца из криминогених структура како би га бранили.

Побједа је већ објавила да је више лица из Никшића, наводно осуђиваних за више кривичних дела, боравило на Цетињу 22. августа испред Цетињског манастира. Они су се и јавно похвалили на друштвеним мрежама, називајући себе "никшићким кобрама".

Више група сличних "ектремиста" из Будве, Тивта и Подгорице, према тврдњама тих извора, спремно је на позив да дође на Цетиње. Неки од екстремиста стационирани су и у Подгорици, како би им били подршка.

Извори који су блиски организаторима протеста, међутим, категорични су да "ником на памет не пада да иде на Манастир".

- То је наша светиња. Једино што тражимо је да Јоаникија ту не устоличавају. Нико од нас неће се примаћи Манастиру – тврде они, али и наглашавају да "по сваку цену неће допустити понижавање Цетиња". 

Само желе мирним протестом, како кажу, да пошаљу јасну поруку новим црногорским властима и СПЦ да не могу да "понижавају Црну Гору“.

Балетић тврди Мило је свашточина без части и морала! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Побједа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА