Најновије

МАКРОН ЈЕ БИО У ДРУГОЈ СОБИ ДОК СУ СЕ БАЈДЕН, ЏОНСОН И МОРИСОН ДОГОВАРАЛИ: Испливали скандалозни детаљи из Корновола

Француски председник Емануел Макрон наредних дана разговараће са председником САД Џозефом Бајденом и то на Бајденову иницијативу, после увлачења Аустралије у антикинески АУКУС пакт, због чега је Фрацуској пропао посао са градњом подморница за Канберу, вредан 56 милијарди евра.

Макрон (Фото: Јутјуб)

То ће бити њихов први контакт након дипломатске кризе између две земље настале чим су Вашингтон и Лондон увукли Аустралију у свој антикинески пакт АУКУС, а Канбера објавила да раскида уговор потписан са француским војним бродоградилиштем Навал Гроуп о градњи 12 класичних ударних подморница типа Баракуда.

Председника САД Џо Бајден сада тражи да се телефоном чује са Макроном и "извади флеке"у америчко-француским односима. Крајњи циљ је да предупреди могућу "француску побуну" унутар НАТО.

Макрон се, сасвим је извесно, неће задовољити Бајденовим објашњењима. Могуће је да неће пристати ни на минимални компромис. Није се задовољио ни објашњењем аустралијског премијера Скота Морисона да је – због промењене гополитичке ситуације у његовом делу света – одустао од класичних подморница јер жели атомске (које ће градити у својим бродоградилиштима са америчким атомским технологијама).

Појавиле су се претпоставке да ће Бајден понудити Макрону да Французи ипак саграде део подморница за Аустралију или да се генерално укључе у њихову градњу, али да погон буде – атомски и амерички.

Већина коментара поводом овог заоштравања бави се повлачењем француских амбасадора из Вашингтон и Канбере и изјавом шефа Макронове дипломатије Жан-Ива Дриана, да су три чланице новог антикинеског пакта његовој земљи „забиле нож у леђа“. Међутим, чини се да су ствари још горе.

Британски Тајмс отворено пише да су се Бајден, Џонсон и Морисон о формирању АУКУС договарали још у јуну на самиту Г7 у Корнволу. Док су у суседним канцеларијама – ништа не слутећи – били остали учесници, међу њима и Макрон.

Исти лист тврди да је Морисон са тог самита одлетео у Париз да Макрону и лично потврди приврженост споразуму о градњи подморница. На том самиту били су и кључни лидери Европске уније који су најавили да ће средином септембра представити дуго формулисану нову стратегију ЕУ у индо-пацифичком региону.

Американци, Британци и Аустралијанци су информацију о формирању АУКУС објавили дан пре него што је комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел требало да представи нову стратегију ЕУ.

Волфганг Мунхау, директор аналитичке групе Еурообавештајне службе, без дипломатског увијања назвао је АУКУС „катастрофом за Европу“. Тројни антикинески пакт је тежак ударац и за НАТО који је био искључен из договарања као и Француска и ЕУ.

Русија Ердогану поставила ултиматум у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА