Најновије

НЕКА СЛОМЕ ЗУБЕ НА КИНИ, ДО РУСИЈЕ СТИЋИ НЕЋЕ: Кедми предвиђа пропаст пакта САД, Уједињеног Краљевства и Аустралије (ВИДЕО)

САД, Аустралија и Уједињено Краљевство основале су нову алијансу "АУКУС" за заједничко решавање нових изазова у Тихом и Индијском океану. Званични циљ блока је крајње нејасан, али стручњаци су уверени да је циљ савеза супрустављање Кини, углавном у Јужнокинеском мору.

Кедми (Фото: Јутјуб)

Бивши израелски обавештајац Јаков Кедми каже да је Русија узела у обзир појаву "АУКУС-а", али се ограничила, будући да је Кина својеврсна баријера између зоне утицаја алијансе и територије Руске Федерације. Да би директно угрозио Русију, блок мора поразити НР Кину, али стручњак озбиљно сумња у изводљивост таквог сценарија.

- Русија може рећи: прво ћете престићи мог "млађег брата" - Кину, а онда ћемо се ми побринути за вас. Јасно је да Руска Федерација то узима у обзир, али то је све. До сада је главни ударац био уперен против Кине. Нека сломе зубе на Кини - рекао је Кедми.

Стручњак примећује немоћ учесника АУКУС-а према Пекингу. САД неће ући у отворену конфронтацију са Кином, јер се плаше великих војних сукоба. Велика Британија је предалеко, а њена флота у Индо-Пацифику је ограничена. Аустралија је, с друге стране, превише зависна од Кине, а трговинско-економски одговор Кине може озбиљно да поремети активности новог блока.

- Они неће ни започети ништа против Кине, јер не могу ништа учинити. Ни Аустралија ни Уједињено Краљевство. САД се плаше рата са Кином. Аустралија има познати проблем: Кина је њен највећи трговински партнер. Видећемо како ће Кина на ово реаговати у својим трговинским односима са Аустралијом - рекао је Кедми за "Итон ТВ".

Талибани уништавају културно наслеђе због бизарног разлога! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА