Најновије

ВАГНЕРОВЦИ ИДУ У АФРИКУ? Председник земље тражио њихову помоћ

Потпредседник Екваторијалне Гвинеје Теодоро Нгуема Обианг Манге одлетео је у Русију пре неког времена како би покушао да побољша односе и преговара о помоћи приватне војне компаније Вагнер, пише ЕУ Репортер.

Војник Вагнера (Фото: Јутјуб)

Према писању листа, председник те афричке земље Теодоро Обианг Нгуема Мбасого тражи савезнике за превазилажење потешкоћа усред увођења санкција западних земаља. Власти су планирале да укључе руске плаћенике у осигурање безбедности, али је руководство Вагнера одбило понуду. Тврди се да су услови сарадње које су предложили Гвинејци неприхватљиви за руску страну.

Раније у септембру је објављено да је владајућа хунта у Малију постигла договор са руским плаћеницима о обуци локалне војске и обезбеђивању високих званичника. Према прелиминарним подацима, у Мали је планирано слање до хиљаду Руса. За овај посао Вагнер ће примати око 11 милиона долара месечно. Ова информација није званично потврђена.

Приватна војна компанија Вагнер је незванична оружана формација повезана са руским бизнисменом Јевгенијем Пригожином. Верује се да његово особље пружа безбедносне услуге у неколико афричких земаља, укључујући Демократску Републику Конго, Судан, Либију, Мадагаскар, Анголу, Гвинеју, Гвинеју Бисао, Мозамбик, Зимбабве и Централноафричку Републику. Према неким извештајима, они су такође учествовали у непријатељствима у Донбасу и Сирији.

Шта се за то време догађа у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА