Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ТАЛИБАНИ ВРАТИЛИ ПРАКСУ ПОГУБЉЕЊА И ОДСЕЦАЊА УДОВА: Снимци каменовања жене до смрти згранули јавност!

Један од оснивача талибана, задужен за спровођење њиховог строгог тумачења исламског закона рекао је да ће у Авганистану поново бити враћена пракса погубљивања и одсецања шака, али да се то неће радити јавно.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Током претходне страховладе у Авганистану, талибани су организовали јавна погубљења и кажњавања - често на стадионима, што је изазвало згражавање целог света. Мула Нурудин Тураби је, у интервјуу за АП, одбацио критике на рачун својих сабораца и упозорио међународну заједницу да се не меша у талибанска посла.

- Сви су нас критиковали због кажњавања на стадиону, а ми никада нисмо ништа рекли о њиховим законима и казнама - рекао је Тураби.

- Нико не може да нам каже какви наши закони треба да буду. Следићемо ислам и донећемо наше законе у складу са Кураном - додао је он.

После пада Кабула и заузимања Авганистана, Авганистанци и свет су са забринутошћу пратили да ли ће се талибани вратити старој пракси страховладе и кршења људских права, нарочито жена.

Турабијеви коментари указују да су вође групе остале укорењене у дубоко конзервативном, тврдокорном светоназору, чак и ако прихватају технолошке промене, попут видеа и мобилних телефона.

Тураби, који је у раним 60им, био је министар правосуђа током прве талибанске владавине 1990их и челник "Министарства за ширење врлина и спречавање порока", укратко - шеф верске полиције.

У то време, талибани су своју правду делили по стадионима или у дворишту Еид Гах џамије у прируству стотина људи. Осуђене убице убијане су хицем у главу и ту казну морала је да изврши породица жртве. Или су могли да изаберу "крвави новац" и помилују кривца. Лоповима су одсецане шаке. Онима који су били осуђени за пљачку на аутопуту, одсецане су и шака и стопало.

Тураби је рекао да ће овај пут судије - укључујући и жене - пресуђивати ​​у предметима али да ће Куран и даље бити у основи свих авганистанских закона. Најавио је да ће казне из 1990их поново оживети.

- Одсецање удова је врло потребно због безбедности јер одвраћа потенцијалне починиоце - рекао је он и додао да ће талибани сада размотрити да ли ће се казне изводити у јавности или не.

УПОЗОРЕЊЕ! Снимци узнемирујућег садржаја:

Протеклих дана у Кабулу талибански борци су обновили казну коју су користили у прошлости - јавно срамоћење мушкараца оптужених за ситну крађу.

Најмање двапут у последњих недељу дана, мушкарци из Кабула били су стављени у задњи део камионета, везаних руку и вожени унаоколо.

У једном случају, лица су им била обојена како би сви знали да су лопови. У другом, мушкарцима је око врата висио бајати хлеб или им је био нагуран у уста. Шта су тачно урадили, нико не зна.

Са белим турбаном и запуштеном седом брадом, здепати Тураби лагано шепао на вештачкој нози, пише новинарка АП-а. Изгубио је ногу и једно око у борби са совјетским трупама 1980их. Под новом талибанском владом, он је задужен за затворе. Тураби је такође један од више чланова талибанске, искључиво мушке владе који је на УН-овој листи санкционисаних.

Током претходне талибанске владе, био је један од најстрашнијих и најбескомпромиснијих "истеривача правде". Када су талибани дошли на власт 1996. године, једна од првих ствари коју је урадио била је да се извриштао на новинарку и затражио да напусти просторију, а потом је залепио шамарчину једном од мушкараца који се успротивио.

Тураби је озлоглашен и као неко ко је уништавао музичке касете и качио стотине метара уништене траке по дрвећу и семафорима. Сви званичници морали су да носе турване и његови људи су рутински батинали све који су кратили или одржавали браду. Спорт је био забрањен, а његова легија силеџија приморавала је мушкарце да се пет пута дневно моле у џамији.

"Променили смо се", рекао је он новинарки АП-а и додао да ће талибани сада допустити телевизију, мобилне телефоне, фотографије и видео "јер људима то треба, а ми то озбиљно схватамо".

Рекао је и да су талибани схватили да су медији добар начин да прошире своју поруку. "Уместо да она стигне до стотина, може да дође до милиона", рекао је он и додао да ће, ако казне буду јавне, људи моћи да их снимају и фотографишу, јер то је јака поука за друге шта се сме, а шта не сме.

Сједињене Државе и њихови савезници покушали су да претњом изолације и економске штете коју ће им она нанети приволе талибане на умереност и да омогуће мањинама и женама да учествују у власти.

Турбаи одбацује критике на рачун њихове владе и тврди да су увели безбедност у земљу. "Имали смо потпуно безбедну земљу", рекао је он о позним 1990их.

Иако становници Кабула страхују од нових талибанских владара, неки ипак нерадо признају да је престолница већ постала безбедније место. Пре доласка талибана, лопови су харали улицама и ретки су били они који су се усуђивали да изађу по мраку.

- Није лепо видети како срамоте људе у јавности, али то зауставља криминалце. Гледају јадне људе и кажу себи 'не желим да то будем ја - рекао је Аман, власник продавнице у центру Кабула.

Други трговац рекао је да је то кршење људских права, али да је такође срећан што може да отвори своју радњу и кад падне мрак.

Хистеричним лелеком и фарсом на КиМ, Вучић отпочео обрачун са Русијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА