Најновије

САУДИЈСКА АРАБИЈА КЛЕЧИ НА КОЛЕНИМА: Све се променило, сада моле и преклињу Иранце за једну ствар, али Техеран добро памти!

Бригадни генерал Али Фадави, заменик врховног команданта Иранске револуционарне гарде, рекао је да "творци рата у Јемену моле Иран да изађе из кризе". Не именујући Саудијску Арабију и коалицију директно, бригадни генерал Фадави је рекао: "Ко год је започео јеменски рат, данас нас моли да изађемо из кризе", преноси Тасним агенција.

Иранска војска. (Фото: Јутјуб)

Фадавијева изјава долази усред оптимистичних коментара иранских и саудијских званичника о изгледима приближавања два регионална ривала. Портпарол иранског министарства спољних послова Саед Катибзаде рекао је у четвртак да његова земља види "озбиљне назнаке" за побољшање односа са Ријадом.

Том саопштењу претходио је говор саудијског краља Салмана пред Генералном скупштином Уједињених нација 22. септембра, у којем је изразио наду да ће дијалог довести до "опипљивих резултата" и отворити пут за успостављање сарадње између две стране.

Иран и Саудијска Арабија одржали су три рунде разговора чији је домаћин био Ирак ради разговора о билатералним, регионалним и међународним питањима. Планирано је да Багдад буде домаћин још једног састанка неодређеног датума, рекао је ирански амбасадор у Ираку Ираџ Масџеди.

Односи између Саудијске Арабије и Ирана прекинути су 2016. године, након што су ирански демонстранти напали амбасаду Ријада у Техерану и саудијски конзулат у Мешхаду, након погубљења истакнутог саудијског шиитског клерика Нимра ал-Нимра, преноси Sputnik Arabic.

Саудијска Арабија у Јемену води војну кампању од 2015. године, након што је група Ансар Алах (Хути) свргнула међународно признату јеменску владу.

Француска припретила Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА