Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР СА СРПСКОМ ВОЈСКОМ НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ: Уверио се у претње и провокације

Министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су део наших снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у Гарнизону у Рашкој, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње.

Боцан-Харченко и Стефановић (Фото: Министарство одбране Србије)

Министар одбране Небојша Стефановић навео је током обиласка дела наших снага које се налазе у у стању повишене борбене готовости у Гарнизону у Рашкој, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње да се морају зауставити тензије које већ седми дан изазивају специјалне јединице из Приштине са циљем да унесу страх у српски народ на северу Косова.

Министар одбране Небојша Стефановић навео је током обиласка дела наших снага које се налазе у у стању повишене борбене готовости у Гарнизону у Рашкој, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње да се морају зауставити тензије које већ седми дан изазивају специјалне јединице из Приштине са циљем да унесу страх у српски народ на северу Косова.

Извештај Душана Јемуовића

"Срби треба да буду мирни, трудимо се да пронађемо решење и уздрђано понашамо, јер разумемо да једна варница може да доведе до ескалације сукоба који не треба никоме", поручио је Стефановић недалеко од административног прелаза Јариње. 

Министар је новинарима после обиласка дела војних снага у повишеној борбеној готовости у Рашкој и ка административном прелазу Јариње рекао и да Београд неће дозволити погром над Србима, али да је спреман да у сваком тренутку разговара о деескалацији ситуације.

"Нећемо седети и гледати да неко убија и протерује Србе" 

"Иако ништа нисмо штетно учинили нити било кога провоцирали порука је да нећемо седети и гледати да неко с друге стране убија и протерује Србе. Порука је и та да желимо стабилност и мир у овом региону. Нама је то једино битно", истакао је Стефановић наводећи да Србија размишља о економском напретку и бољем животу свих грађана и жели да таквом врстом разговора цео регион иде напред.

Истакао је да је неопходно да се јединице из Приштине повуку да би могло да се разговара.

"Пре тога није могуће разговарати са онима који не поштују ниједан договор и изазивају дестабилизују и узнемирење, са циљем да се Срби потисну са севера КиМ", поручио је министар одбране.

Поручио је и да ће наше тужилаштво размотри да ли постоји поступак против Росу и да ли су вршили дела тероризма претходних дана над Србима.

"Наше тужилаштво ће у наредним данима размотрити да ли постоји основ за покретање поступака против оних припадника Росу који су чинили различите врсте кривичног дела - дела тероризма и друге врсте кривичних дела која су била испољена у претходним данима над Србима у јужној српској покрајини", навео је Стефановић.

Употреба војске је суверена одлука Србије

Оцењује и да је чудно када се из Брисела шаљу поруке којима се позива на деескалцију, при чему шест дана из Београда допире само тишина, али када се појаве српски хеликоптери и авиони на небу Србије, онда се шаљу овакве поруке.

"Ми ништа не кршимо не уносимо тензију, нити ће нам неко рећи где ћемо на делу централне Србије да користимо своје снаге, војску и полицију, јер је то суверена одлуке Републике Србије", истакао је Стефановић и поручио да деескалција треба да се тражи од приштинских органа који уносе нестабилност, узнемирење и тензију у целом региону.

Министар одбране је истакао да је бесмислено изазвати проблем, а затим тражити уступке и затражио да наше тужилаштво размотрити да ли постоји основ за покретање кривичних поступака против припадника Росу, као и да ли су над Србима вршена дела тероризма претходних дана.

Најавио је да ће Србија пред међународним институцијама затражити да се разговара о томе шта се дешава на КиМ и установи зашто Приштина не поштује међународне прописе и Бриселски споразум.

"Осам година нема поштовања споразума на који се Приштина обавезала уз гаранције ЕУ, а онда се приводе Срби и цепају билборди о ЗСО", указао је Стефановић и подсетио да се парадоксално у истом дану из ЕУ трази спровођење Бриселског споразума у којем је једна од кључних тачака формирање Заједнице српских општина које Приштина одбија да спроведе.

"Какав је то бесмисао. Хапсити људе зато што траже спровођење нечега на шта су се обе стране обавезале. То је потпуно невероватно понашање. Наравно, то је праћено насиљем, претњама и свим оним што иде уз то. Зато смо начелник генералштаба Војске Србије генерал Мојсиловић и ја са руским амбасадсором Александром Боцан-Харченком и војним изаслаником Руске Федерације данас у обиласку наших јединица које су због ескалације напетости, а по наређењу председника Вучића, стављене у стање повишене борбене готовости", рекао је Стефановић.

"Упознали смо пријатеље са ситуацијом на северу покрајине" 

Он је нагласио да је данас организован долазак на административни прелаз Јариње како би се сви упознали са ситуацијом и увидели да Србија постује међународне споразуме, да се налази у оквиру својих права, као и да је забринута због десавања на северу покрајине, јер се приштинске јединице понашају супротно постигнутим споразумима којима су гарант и КФОР и УН.

"Хоћемо да упознамо и наше пријатеље са ситуацијом, а оним што се дешава и да их уверимо да Србија поштује све међународне споразуме као и да се понаша у оквиру својих права. Желимо да им прикажемо због чега је јако опасна ова политика коју спроводе приштински органи. Потпуно обацујем позиве на деескалацију и стављање лажне једнакости било какве врсте", поручио је министар и посебно истакао да Србија није никога ни ухапсила, нити је неког убила, нити ушла на територију Северног Косова, а није ни звецкала оружјем на КиМ.

Подсетио је да Србија није учинила ниједан потез који би допринео подизању тензије, али у међувремену Приштина спроводи акцију којој је једини циљ изазивање страха међу Србима.

"То мора да се заустави и ситуација да се врати у оквире када је била мање ненормална с обзиром да већ 21 годину није нормална. Пре тога је немогуће разговарати, јер није могућ разговор с неким ко не поштује Бриселски споразум , не поштује све оно што се дешава на терену и на крају чини овакве потезе који узнемиравају Србе и дестабилизује цео регион. То није добро ни за једног човека који овде зиви, био он Србин, Албанац или неки други", указао је Стефановић.

Боцан-Харченко: Гомилање снага на прелазима провокација Србима на КиМ

У посети нашим снагама били су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Харченко је овом приликом изразио подршку Русије ставу Београда и који је усмерен ка деескалацији ситуације на КиМ.

"Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост", рекао је амбасадор Русије.

Боцан Харченко је додао да је и председник Србије Александар Вучић на састанку Савета за националну безбедност формулисао пут и низ корака који би решили насталу ситуацију и који би развили нормализацију односа Београда и Приштине, што Русија такође подржава.

Амбасадор је указао да је одговорност за насталу ситуацију на привременим институцијама у Приштини, и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани.

Он је додао да су на делу провокације и претње упућене на терену Србима који живе на КиМ.

Амбасадор Русије је указао да у дијалогу са Београдом код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, а што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини, а сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију.

При том се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано, истакао је руски званичник.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Нјујорку и да је убеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН у циљу смиривања ситуације на заседању генералне Скупшитне светске организације.

Седми дан протеста на северу КиМ, авиони надлетали Јариње 

Након провокација које су уследиле од стране јединица Росу, које се већ седам дана налазе на северу КиМ, председник Србије Александар Вучић наредио је подизање борбене готовости за део јединица Војске Србије и МУП-а.  

Данас на Јарињу дан протиче мирно, али уз напетости. Таква ситуација је и на Брњаку, а саобраћај је у прекиду на оба прелаза и може се прећи једино пешке.

Авиони војске Србије и данас надлећу простор до пунктова Јариње и Брњак, уз административну линију како би се уверили у тренутну ситуацију.

О свесрпској свечаности у Сремским Карловцима прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА