Најновије

Чувени политиколог упозорава: Путине чувај се Ердогана

Турски председник Рецеп Ердоган искористиће састанак са руским лидером Владимиром Путином за разговор о новом међународном формату кроз који Анкара планира да се носи са притисцима Запада.

Путин (Фото: РИА)

До овог закључка је дошао грчки политиколог Паул Антонопоулос, коментаришући предстојеће билатералне разговоре у Сочију.

У свом ауторском чланку објављеном на веб страници информационог портала ИнфоБрикс, Антонопоулос је детаљно говорио о новом програму Анкаре, који је спремна да понуди Москви, а такође је објаснио и зашто би Русија требало да буде опрезна у погледу сарадње са Турском.

Паул Антонопоулос је пре свега сугерисао да тешки односи са Сједињеним Државама и другим западним земљама приморавају Турску да тражи достојну алтернативу.

Тако Анкара примењује принцип мултиполарности, покушавајући да успостави сарадњу са различитим земљама. Овакав приступ турских власти омогућава земљи, упркос свим међународним и унутрашњим проблемима, спровођење спољнополитичке стратегије.

Колумниста ИнфоБрикс-а такође је указао на жељу Турске да побољша односе са Руском Федерацијом усред сукоба са Вашингтоном. Тако турски председник планира да позове Москву да учествује у новој међународној платформи која ће земљама омогућити заједнички одговор на спољне изазове и решавање геополитичких проблема.

„Ердоган жели нови регионални формат како би ослабио фронт притиска, знајући добро да САД и Француска планирају да искористе питање Нагорно-Карабаха против Турске. Стога се Турска поново окреће Русији како би ублажила све већи притисак Запада ”, објаснио је новинар.

Москва би, с друге стране, требало пажљиво да проучи предлог Турске, јер политика Анкаре у последњих неколико година не улива поверење њених међународних партнера.

Дакле, ИнфоБрикс је почео да говори о издаји, сећајући се скорашњег сусрета Путина и Ердогана. Турске власти су већ неколико пута показале Русији и другим међународним актерима своју нестабилност у светској политици, због чега су земље биле на ивици међународног сукоба. Анкара би можда поново разменила сарадњу са Москвом за привилегије са Запада.  

„Иако су Ердоганови предлози о стварању регионалне платформе за решавање проблема позитиван корак у правом смеру, с обзиром на његово доследно несигурно понашање и издаје у прошлости, Москва ће, с једне стране, бити одушевљена таквим блоком, али саветујем Русији да буде опрезна, знајући да се Турска врло често лако окреће Западу ако може имати било какву предност “, резимирао је Антонопоулос.

Вучић одустао од ковид пасоша. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА