Најновије

ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Ево каква је ситуација на Јарињу и Брњаку

Наставља се протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

Јариње (Фото: Јутјуб)

09:12

Два возила Кфора надомак барикада

Патроле Кфора са два возила налазе се у близини барикада на брду код села Kошутица, јавља репортер РТС-а.

08:34

Канцеларија за КиМ: Напад на Србе слика и прилика мржње према свему што је српско

Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да је јучерашњи напад на групу Срба који су отишли у јужни део Косовске Митровице како би обавили административне послове, права слика и прилика друштва које је годинама грађено на отровној и безумној мржњи према српском народу и свему што је српско.

Реагујући на јучерашњи напад на Србе у јужном делу Косовске Митровице, Канцеларија за КиМ наводи да је "овај недопустиви инцидент наставак и последица безумних акција Приштине чији специјалци данима провоцирају српски народ на прелазима на северу КиМ".

"Мултиетничко друштво се не прави ножевима, флашама, демонстрацијама силе, нити мржњом према комшијама и суграђанима, и ових дана је постало више него јасно да Приштина жели да Срба или нема или да буду затворени у резервате, без права на кретање, језик и слободно мишљење", стоји у саопштењу.

Додаје се да "они који позивају 'две стране' на деескалацију, нека данас, ако не желе да наставе да затварају очи пред реалношћу, виде да 'другу страну' у овом дивљаштву чине незаштићени људи, угрожених права".

"Срби неће бити мета за иживљавање екстремиста, јер напад на сваког Србина на Косову и Метохији је напад на читав српски народ, а инспиратори хајке на наш народ одговараће за то што чине", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Група од петнаестак Срба из општина на северу Косова нападнута је јуче у јужном делу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима, сазнаје Косово онлајн. Полиција је ухапсила десет осумњичених за напад.

08:20

Дрецун: Ако Кфор жели да буде фактор стабилности, нека се понаша тако

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун потврдио је за РТС да је јуче било састанка између Кфора и приштинске самоуправе и да је понуђено да Кфор замени Росу на пунктовима, али се не зна да ли је то прихваћено.

"Кфор је био присутан и 20. септембра па смо добили дестабилизацију ситуацију, ако већ јесу фактор стабилности, не смеју то да дозволе, Кфор и Еулекс су знали да ће Курти то да уради, и нису се успротивили томе", указује Дрецун.

Према његовим речима, Кфор када се стара о безбедности, мора да води рачуна и о политичкој ситуацији на северу.

"Ако Кфор жели да буде фактор стабилности, нека се понаша тако. Бојим се да је појављивање Кфора можда узроковано нашим активностима у централној Србији и показивање присуства да су ту и да надгледају ситуацију", наводи Дрецун и подсећа да су припадници специјалне полиције неколико пута непотребно малтретирали Србе, а Кфор није био ту.

Наглашава да је политичка акција најважнија – да се Приштина натера да повуче специјалце.

08:01

Мирно на Јарињу, присутне и патроле Кфора и Еулекса

На путу од Лешка до Јариња екипа РТС-а није приметила патролу Кфора и људи који протестују су их први пут видели јуче, петорицу пољских припадника Кфора.

У саопштењу Кфора од јуче наводи се да је појачано присуство патрола и на северу и на југу КиМ.

Како преносе приштински портали, командант Кфора Франко Федеричи јуче се састао са приштинским представницима, дао је предлог да се одблокира пут - да се повуку Срби, а затим да се повуче Росу, а да на њихово место дођу припадници Кфора.

Наводи се и да је приштинска страна прихватила овај предлог, али да су Срби одбили. Потврда ових информација за сада нема.

На Јарињу је и неколико патрола Еулакса, који наводи да су они присутни да су ту већ седам дана. Шеф Еулекса Вигемарк навео је на Твитеру да је јуче разговарао са председницом приштинских институција Вјосом Османи о евентуелном решењу ове кризе, али какво би то решење могло да буде, за сада се не зна.

Подсећамо да је синоћ у јужном делу Косовске Митровице дошло до напада на групу младића, приведено је 10 особа, међу којима и двоје малолетних, саопштила је косовска полиција.

Случај је предат тужиоцу, који је одредио притвор, а поступци се воде и против малолетника.

У саопштењу косовске полиције не наводи се националност ни нападача ни нападнутих, али смо сазнали да су нападнути младићи српске националности. Они су повређени, али су сада у својим кућама.

07:35

Старовић: Да ли ће се ићи у Брисел зависи од развоја ситуације

Док не дође до повратка на ситуацију коу смо имали пре и повлачења специјалних јединица, неће бити говора о наставку дијалога у његовој политичкој димензији, рекао је државни секретар министарства спољних послова Републике Србије.

Потврдио је да је из Брисела стигао позив за наставак техничког дијалога, у којем би требало да учествује директор Канцеларије за КиМ Петар Петровић, али да ће од развоја ситуације данас и сутра зависити да ли ће до дијалога и доћи и како ће он изгледати.

"Не може и неће бити говора о наставку процеса дијалога у његовој политичкој димензији док се не испуне они предуслови о којима је председник Вучић већ говорио - док не дође до повратка на статус кво анте, на ситуацију коју смо имали пре повлачења ових једностраних потеза", рекао је Старовић.

Подсетио је на раније преговоре у Бриселу, када је Аљбин Курти од три тачке - да ће се радити на питању несталих, да ће се обе стране уздржавати од потеза који ће водити ка дестабилизацији, као и да ће се поново састати - прихватио само трећу.

"Тада је најавио какве су његове намере, тада је најавио своје потезе које ће повући пре осам дана и страшно је што су се многи тада правили да не виде какве намере стоје иза таквог потеза Аљбина Куртија", каже Старовић уз оцену да је то било "злокобно".

Истиче да нас, чак и ако ова криза буде решена, чека још неколико тачака потенцијалне ескалације, те да би, уколико Курти намерава да одустане од процеса дијалога, то могао да учини на неколико начина, између осталог и да искључи струју Србима на северу Космета.

Додаје да политички дијалог нема перспективу, те да ЕУ мора да пружи јасан одговор да ли Бриселски споразум важи или не важи.

На Косову и Метохији и даље је напета ситуација, косовски специјалци се не повлаче са положаја и Срби не одустају од мирног протеста.

Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлетали Јариње и Брњак, као и север Косова и Метохије.

Из Kфора поручују да "помно прате ситуацију на целом Kосову и да су повећали број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и север".

"Kфор помно прати ситуацију на целом Kосову и остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата - проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. - како би се осигурало безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Kосову. Kфор је повећао број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и северно Kосово", навели су из Kфора за Kосово онлајн.

Група од петнаестак Срба из општина на северу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном делу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица углавном на прелазима, а део и на територији севера Косова и Метохије. Највећи број таблица издат је на административном прелазу Мердаре. 

Председник Србије Александар Вучић поручио је у видео-снимку објављеном на Инстаграму да је важно "да су сви људи разумели колико је ситуација тешка, колико су нам везане руке на Косову и Метохији, али да морамо да се боримо за свој народ".

"Јер ако се не боримо, онда никада ништа нећемо моћи ни да остваримо", поручио је Вучић у снимку на свом Инстаграм профилу.

Састанак Путина и Ердогана биће отказан, а Руси ће почети бомбардовање турске војске. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА