Најновије

КФОР ПОСЛАО ТРУПЕ НА ЈАРИЊЕ, КУРТИ СПУШТА ЛОПТУ! Вучић: Не дозвољавамо понижавање Србије

Срби с Косова и Метохије ушли су у другу недељу протеста због одлуке Приштине о замени регистарских таблица, али и распоређивања специјалних снага косовске полиције РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак. Јучерашњи дан је био посебно напет јер је прво Војска Србије послала четири оклопна возила на свега два километра од Јариња, а затим су се у близини овог прелаза појавили и војници Кфора. Иако се очекивало да је долазак Кфора знак да ће се специјалци РОСУ повући, то се није десило.

Курти и Вучић (Фото: Јутјуб)

Упркос појачаној комуникацији коју захтева кризна ситуација на северу КиМ, великих помака није било ни на дипломатском пољу. Ипак, приметно је да је косовски премијер Аљбин Курти након телефонских разговора са високим представником ЕУ Ђузепом Борељом и генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом променио причу, па сад пристаје на дијалог.

Спуштање на земљу

- Разговарали смо о владавини закона, миру и безбедности, о потреби деескалације на северу Косова. Дијалог је једини начин да се пронађу праведна решења.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић сматра да је ово „спуштање на земљу“ Куртија.

- Очигледно да је из Вашингтона и Брисела кренула нека врста притиска да се Курти уразуми и да схвати да ништа на силу не може да се постигне и да је дијалог једино могуће решење - оценио је Миливојевић за Косово онлајн.

Након састанка с амбасадорима најмоћнијих држава, председник Александар Вучић поновио је јасан став да неће дозволити понижење Србије и њених грађана. Како је саопштено из Председништва, Вучић је примио амбасадоре Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Италија и Немачка), као и шефа Делегације ЕУ, који су затражили деескалацију кризе на северу КиМ. Председник им је објаснио позицију Србије и поручио:

- Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана.

Из Брисела је стигла најава да главни преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бисљими стижу у Брисел у среду, 29. септембра. Иначе, у Брисел наредних дана долази и амерички изасланик за Косово Габријел Ескобар. То је најавио Петер Стано, портпарол високог представника ЕУ Ђузепа Бореља, и нагласио да се у циљу „безусловног уклањања затегнутости на северу Косова одмах морају повући специјалне полицијске снаге и уклонити барикаде на путевима“.

Борбена готовост

Војска Србије је и даље у повишеној борбеној готовости, а од јуче су у војној бази надомак Јариња довезена четири оклопна возила - два „Лазара“ и два „Милоша“. Након тога у близини Јариња, где су већ девети дан стационирани специјалци косовске полиције, појавили су се и припадници Кфора - амерички, пољски и канадски војници у оквиру мисије на КиМ. Из Кфора су објаснили да „помно прате ситуацију на целом Косову“ и да су „повећали број и трајање рутинских патрола широм Косова, укључујући и север“.

- Кфор помно прати ситуацију на целом Косову и остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата проистеклог из Резолуције 1244 СБ УН из 1999. како би се осигурало безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову - навели су из Кфора.

Брнабић: Нећемо да ћутимо као Ђилас и Јеремић док нам пале цркве

Премијерка Ана Брнабић критиковала је понашање досовске власти, која је на погром Срба марта 2004. реаговала само саопштењима. Она је рекла да је Србија, уколико то претходно не учини НАТО, спремна да интервенише у случају да привремене власти Приштине покушају да изврше прогон Срба са севера Косова.

- Шта бисмо друго, да се потуњимо и седимо у Београду? Наравно да ћемо реаговати... Шта су тада (2004) радили Борис Тадић, Драган Ђилас, Млађан Ђорђевић и Вук Јеремић? Седели су у Београду, ћутали док су паљене наше цркве и манастири. Гледали су да се сакрију испод стола и вежу пертле, да издају неко глупо саопштење. Тога више нема - каже Брнабићева.

Рама: Србија да призна неповратну реалност

Премијер Албаније Еди Рама јуче је из Приштине напао Србију. Он је након састанка с Куртијем оптужио Србију да „прави театралне маневре на северу Косова“.

- Нема сумње да је на првом месту и пре свега Србија та која мора да призна ову неповратну реалност, и заиста је жалосно што смо уместо конкретног напретка дијалога ка узајамном признању и коначном ослобађању од прошлости, данас сведоци театралних војних маневара Србије на граници са сувереном државом Косово. Ти маневри заправо не штите грађане, како тврди званично руководство Београда, чак ни неки духови поражених војних генерала на бојном пољу пре више од 20 година, који су изгледа изашли из гроба, тврдећи да се штити интегритет и безбедност грађана Србије на Косову - рекао је Рама, уз опаску да Срби на Косову и Метохији нису угрожени.

Откривено како је избегнута трагедија у бази Хмејмим у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА