Најновије

ПУТИН ЗБОГ КОСОВА ПОСЛАО БРУТАЛНУ ПОРУКУ ЕУ И АМЕРИЦИ: Шиптари да повуку своју војску или ће бити отвореног сукоба

Руска Федерација и њен председник Владимир Путин поново су жестоко реаговали по питању напете ситуације на административном прелазу Јариње, позвавши Сједињене Америчке Државе и Европску унију (ЕУ) да натерају привремене приштинске власти да повуку своје специјалне јединице са севера Косова и да престану да тероришу срспки народ.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

На то је указала и портпаролка Руског министарства спољних послова Марија Захарова, подсетивши Западњаке да снаге НАТО за Косово и Мисија ЕУ имају неопходан мандат да спрече безакоње, па стога имају сву одговорност за заштиту цивила, обезбеђивање мира и безбедности.

- Потребно је извршити енергичан притисак на администрацију у Приштини како би је приморали да повуче своје снаге безбедности са севера Косова и спречило да се ситуација претвори у отворени сукоб - додала је Захарова.

У саопштењу, које је стигло из Кремља недуго након што је Стејт департмент објавио како ће се укључити у решавање новонастале кризне ситуације на Јарињу, стоји и да је Москва изузетно забринута због напетости у јужној српској покрајини.

- Са узнемирењем констатујемо да је дошло до ескалације напетости на Косову која је испровоцирана неодговорном поступцима власти косовских Албанаца. Почев од 20. септембра Приштина практично онемогуц́ава саобрац́ај између насеља на Косову, насељених претежно српским становништвом, и централне Србије. Концентришу се полицијске снаге, доводе се специјалне снаге, оклопна возила и тешко наоружање. Цивили су изложени насиљу, има и повређених. Неколико људи је хоспитализовано - подсетила је Захарова, преноси Спутњик. 

Према њеним речима, заједница српских општина, замишљена као начин да се на реалан начин гарантује поштовање права и интереса косовских Срба, остаје "мртво слово на папиру" и то због саботаже Приштине, која се усредсредила на то да на територији покрајине успостави потпуну контролу уз помоц́ репресивног апарата самопроглашене лажне косовске државе.

- То, конкретно, значи још један талас прогона Срба из покрајине - навела је она и поручила ЕУ и САД да на неодговарајућ начин реагују на такву врсту провокација.

Ширење НАТО-а на Украјину прешло би црвене линије и приморало Русију и Белорусију да делују. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА