Најновије

ЗАХАРОВА: Време је за притисак на Приштину да повуче снаге са севера Косова!

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова казала је да "са забринутошћу примећујемо растућу напетост на Косову, изазвану неодговорним поступцима власти косовских Албанаца“. Она је истакла да је "време да се изврши притисак на Приштину да повуче снаге са севера Косова и спречи да ситуација урони у отворен сукоб".

Марија Захарова. (Фото: mid.ru)

Приштина од 20. септембра ефикасно омета саобраћај између већински српских северних области покрајине и централног дела Србије. Тамо се концентришу полицијске снаге, специјалне снаге, оклопна возила и тешко наоружање. Цивили су изложени насиљу, од којих су неки жртве. Неколико људи је хоспитализовано – овако директорка одељења за информисање руског министарства спољних послова види тренутна дешавања код Јариња и Брњака.

Русија оцењује да се ситуација на северу Косова погоршава.

„Данас је очигледно да се догађаји развијају према сценарију од лошег до горег. Заједница српских општина на Косову, чије је стварање замишљено као начин да заиста гарантује поштовање права и интереса Срба из тога дела, остаје ‘на папиру’ због саботаже Приштине, која је кренула путем да успостави своју неподељену контролу на територији покрајине, уз помоћ репресивног апарата самопроглашене косовске ‘државе’. У ствари, ово значи још један талас истискивања Срба из тог дела“, навела је Захарова у коментару који је објавило Министарство спољних послова Русије.

Истовремено, поступци приштинских стратега не добијају одговарајућу оцену ни укор, ни од Брисела, који је овлашћен да помогне у потрази за преговарачким решењем проблема између Београда и Приштине, као ни од Вашингтона, објашњава портпаролка како званична Москва сагледава косовску кризу.

Одговорност је на НАТО-у и ЕУ да обезбеде владавину права, подсећа.

„Још једном наглашавамо: Снаге НАТО-а за Косово и Мисија ЕУ за владавину права имају потребне мандате да спрече безакоње, те стога сносе пуну одговорност за заштиту цивила, осигурање мира и безбедности. Време је да се изврши снажан притисак на администрацију у Приштини како би је натерали да повуче снаге са севера Косова и спречи да ситуација урони у отворен сукоб“, рекла је Захарова.

У току је девети дан блокаде путева код Јариња и Брњака, а због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РКС за возила са српским регистарским ознакама, уз распоређивање специјалних јединица и Срба који блокирају путеве.

На Јарињу је у недељу био руски амбасадор Боцан Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко „како би се лично уверили у актуелну ситуацију“, и то у пратњи српског министра одбране Небојше Стефановића.

Претходних дана главни наслови у косовским медијима и делу прорежимских српских медија су били подизање српских авиона над Јарињем, долазак српских трупа с друге стране Јариња, те управо долазак руског амбасадора на само Јариње.

КФОР преузима административне прелазе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА