Најновије

ЗБОГ ФИЈАСКА ТОКОМ ПОВЛАЧЕЊА ИЗ АВГАНИСТАНА СЛЕДИ РЕШЕТАЊЕ У КОНГРЕСУ: Амерички генерали мораће да одговоре на болна питања! (ВИДЕО)

Главни амерички генерал и министар одбране биц́е испитани у Конгресу поводом околности војног повлачења из Авганистана прошлог месеца.

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

Америчке трупе морале су да убрзају своје повлачење које је првобитно требало да буде завршено до 31. августа након што је Кабул 15. августа пао у руке талибанима.

Тада су свет обишле слике хаотичног стања са аеродрома у Кабулу док су стране силе покушавале да врате своје грађане кући, а хиљаде очајних Авганистанаца молило их је за спас.

У самоубилачком нападу погинуле су 182 особе. Од тога 13 америчких службеника и најмање 169 Авганистанаца погинуло је када се бомбаш разнео на капији аеродрома 26. августа.

Генерал Марк Мајли, начелник Заједничког штаба и министар одбране Лојд Остин говориће у уторак пред одборима Сената, а у среду у Представничком дому.

Појавиће се и други амерички генерал, Мекензи који је као шеф америчке Централне команде надгледао повлачење из Авганистана.

Америчке трупе су први пут ушле у Авганистан крајем 2001. године, убрзо након напада 11. септембра. До њиховог одласка, САД су потрошиле око 985 милијарди долара и распоредиле десетине хиљада војника, достигавши врхунац од 110.000 у 2011.

У недељама између пада Кабула и рока за повлачење 31. августа, САД су евакуисале преосталих 4.000 војника. Такође, око 50.000 авганистанских избеглица су авионом превезене из Кабула.

Чак 20 људи погинуло је у гомили која се окупила на аеродрому у данима након преузимања талибана.

Иако генерал Марк Мајли није део командног ланца у војсци, он је главна веза између Беле куће и Пентагона и вероватно ће се суочити са "решетањем" питањима, нарочито од стране републиканаца који су захтевали и његову смену, преноси BBC.

Он и генерал Мекензи ће вероватно бити суочени и са низом питања у вези са нападом америчким беспилотним летелицама у Кабулу 29. августа у којем је убијено и 10 недужних чланова једне породице.

Након напада, подсећа BBC, генерал Мекензи је рекао да су америчке обавештајне службе пратиле аутомобил једног члана породице, хуманитарног радника, верујући да је повезан са огранком Исламске државе.

Генерал Мајли је најпре напад описао као "оправдан", али када је Пентагон потврдио да су страдали цивили, признао је да је "прерано проговорио".

КФОР преузима административне прелазе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА