Најновије

ДИРЕКТНО ИЗ РУСИЈЕ! Москва шаље моћне ПВО системе у Србију, испаљује 5.000 метака у минуту, може покосити планине

Из Москве би, према речима стручњака, за ову прилику требало да буде допремљен систем противваздушне одбране „Панцир С“.

Панцир (Фото: mod.gov.rs)

Заједничка руско-српска војна вежба „Словенски штит“ одржаће се у Србији средином октобра 2021. године, потврдио је неименовани војни извор за ТАСС и додао да ће у вежбу бити укључени системи ПВО „Панцир-С“, који ће стићи из Русије.

Модернизација

Током претходне вежбе „Словенски штит“, одржане 2019, Москва је први пут употребила ракетни систем противваздушне одбране С-400 изван граница Русије, а у вежбу је био укључен и ракетни и артиљеријски ваздухопловни одбрамбени систем „Панцир-С“, као и системи „Нева-М1Т“ и „Куб-М“ Војске Србије.

Након те вежбе, Београд је набавио системе „Панцир-С1“, а касније, 15. септембра ове године, председник Србије Александар Вучић открио је да је Београд набавио надограђени систем „Панцир-С1М“.

- Нови „Панцир“ има 5.000 метака калибра 30 милиметара у минути, ово може покосити планине - указао је тада председник Србије.

Раније је Русија испоручила Србији 30 тенкова Т-72МС и 30 возила за превоз људства БРДМ-2МС, вредних 75 милиона евра, а Вучић је најавио и да ће прва пошиљка преносивих противтенковских ракета „корнет“ бити испоручена у Србију пре краја ове године.

Велики значај

Колики је значај ових заједничких вежби, оцењује војни аналитичар Владе Радуловић.

- Предстојећа вежба снага противваздушне одбране оружаних снага Србије и Руске Федерације представља наставак војне сарадње између две земље, а посебно интересантан сегмент и овога пута биће распоређивање руских средстава ратне технике, конкретније система ПВО. Иако за сада нема званичних најава, треба очекивати да ће у Србију сасвим сигурно бити допремљен систем ПВО „Панцир“, док остаје да се види да ли ће и овога пута у вежби учествовати систем С-400. Дакле, реч је о наставку сарадње и реализовању заједничких активности на пољу одбране која су од изузетно великог значаја за Војску Србије, наравно, уз чињеницу да је неопходно имати у виду да Србија спроводи политику војне неутралности и да као таква мора водити рачуна о балансирању и сарадњи како са Истоком, тако и са Западом - нагласио је Радуловић.

Плодоносна сарадња

Русија је између 2018. и 2020. испоручила Србији и четири хеликоптера „ми-35М“, шест млазних авиона „миг-29“, 10 оклопних возила БРДМ-2, три транспортна хеликоптера „ми-17В-5“, као и систем ПВО „Панцир-С1“. Како је оценио тадашњи министар одбране Александар Вулин, борбена готовост Војске Србије знатно је појачана управо захваљујући војнотехничкој сарадњи с Москвом. Русија и Србија су у 2019. години одржале 96 заједничких војних вежби.

Северна Кореја тестирала моћни систем наоружања, сви су у страху због нове ракете. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА