Најновије

ИРАНЦИ ЋЕ СЕ ОСВЕТИТИ ЖЕСТОКО! Овим потезом Американци су себи нацртали мету на чело! (ВИДЕО)

Сједињене Државе формално су одредиле Ирански корпус Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) као страну терористичку организацију, а вест је потврђена у Федералном регистру САД.

Иранска револуционарна гарда (Фото: Јутјуб)

- Овим именујем поменуту организацију и њене псеудониме као страну терористичку организацију у складу са чланом 219 (Закона о имиграцији и држављанству) - изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео у обавештењу датом Федералном регистру.

Помпеова изјава уследила је након објаве председника Доналда Трампа од 8.априла да Сједињене Државе окарактеришу ирански ИРГЦ као терористичку организацију. Помпео је касније потврдио ову тврдњу да ће одлука ступити на снагу за једну седмицу.

Коментаришући одлуку, високи званичник америчке администрације изјавио је прошле седмице на конференцији да ће омогућити кривично гоњење оних који пружају материјалну подршку ИРГЦ-у. Званичник је такође позвао друге земље да одреде ИРГЦ као терористичку организацију. Као одговор на потез САД-а, иранско министарство спољних послова предложило је да Врховни савет за националну безбедност земље укључи централну команду САД на своју листу терористичких организација.

Тензије између Сједињених Држава и Ирана ескалирале су од када се прошле године Вашингтон повукао из нуклеарног споразума са Ираном и поново увео санкције Техерану. Нуклеарни споразум предвиђао је постепено укидање санкција у замену за то да Иран одржи свој нуклеарни програм мирним.

Руска флота контролише амерички разарач. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мајк Помпео о Иранској револуционарној гарди

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА