Најновије

СТРУЧНА СПРЕМА ФУНКЦИОНЕРА ЈЕ ТАЈНА: Крију се иза Закона о заштити података о личности

Градска управа Зрењанина одбила је захтев овдашњег удружења „Грађански преокрет” да му достави податке о томе које су школе завршили неки функционери локалне самоуправе. Тема одавно привлачи пажњу грађана, па је наишла и на велики интерес јавности.

Индекс (Фото: Факултет безбедности у Београду)

– С обзиром на то да су тражене информације садржане у документима која се односе на физичка лица, таква лица и подаци имају право на одређену заштиту установљену Уставом Републике Србије и одређеним законима – навео је, поред осталог, Милош Королија, службеник градске управе који је потписао одбијеницу.

– Уставом Републике Србије зајемчена је, између осталих људских права и слобода, и заштита података о личности. Одредбом члана 42 став 2 и 3 Устава РС прописано је да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређују законом и да је забрањена и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени, у складу са законом, осим за потребе вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом – навео је Королија.

Душан Кокот из поменуте асоцијације, која је поднела захтев, каже да је одбијање да се саопшти да ли су, када и које школе завршили челници Зрењанина образложено њиховим правом на заштиту података о личности.

– Овакво образложење је неприхватљиво јер су у питању јавни функционери, а захтевом су тражене само информације за које постоји оправдан интерес јавности да их зна. У решењу о одбијању захтева наведено је и да „нема пристанка лица на које се тражени подаци односе”, па се намеће логично питање зашто би градски челници скривали своје образовање, осим ако није такво да га се и сами стиде – наводи Кокот и најављује да ће „Грађански преокрет” упутити жалбу поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а пре или касније ће сазнати све чињенице о образовању градских челника и о томе известити јавност.

Како је председник Србије поново слагао, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА