Најновије

БИТКА ЗА АРКТИК СВЕ ГРУБЉА: Руси имају ново чудно оружје! Стручњаци САД то не могу да реше

Русија ће се суочити са Сједињеним Државама у водама Арктика, у којем ће руска морнарица новим тихим подморницама и најновијим подводним беспилотним летелицама обуздавати Америку пише руски војни стручњак Василиј Дандикин.

Руска подморница (Фото: mil.ru)

Инжењери Централног бироа за поморско инжењерство “Рубин” дизајнирали су најновији подводни дрон “Сурогат”, способан да се представља као подморница. 

Уређај, према представницима бироа, може, због акустичког система, имитирајући подморницу, и “преварити” системе за откривање авиона и бродова.

Развој таквог дрона резултираће проблемима америчке флоте. Конкретно, америчка кампања на Арктику може бити угрожена, где ће се, према мишљењу стручњака, ускоро развити борба између Москве и Вашингтона.

„Сада се очекује жестоко подводно ратовање на Арктику, посебно имајући у виду да су Сједињене Државе прогласиле Арктик зоном својих интереса. 

Они ће чак градити и ледоломце. У ту сврху доћи ће до сталног приближавања подморница, наших стратешких крстарица. Наши ће пазити на њихове крстарице.

Беспилотна летелица се прави како би се одвратила пажња не само подморница, већ и површинских противподморничких бродова, како би непријатељ користио оружје против таквих имитатора “, кажу руски стручњаци.

Кључна карактеристика овог пројекта је његов погон. Чињеница је да ће беспилотне летелице радити на литијум-јонским батеријама, што им омогућава да дуго остану под водом без пуњења. Таква технологија, како напомиње стручњак, у будућности ће значајно проширити борбене способности руских, ненуклеарних подморница.

„Сасвим је прикладно правити подводне дронове на литијум-јонским батеријама. Са њима ће болје маневрисати и одвести непријатељске бродове. Ако говоримо о подморницама, прелаз на ове батерије омогућује напуштање инсталација независних од ваздуха, јер оне укључују одређене потешкоће ”, објашњавају стручњаци.

Према њиховим речима, данас Русија има само две могуће опције за развој ненуклеарних подморница, од којих је једна прелазак на литијум-јонске батерије.

„Сада имамо два пута- или настављамо побољшавати инсталације независне од ваздуха, или идемо путем таквих батерија које су велике, и омогућавају нашим подморницама да остану под водом око две недеље. У тајности, ово се може упоредити са нуклеарним подморницама. 

Они ће чак бити тиши од атомских, јер атомски подразумева рад механизама. Ово је процес у којем је Русија равноправна са Сједињеним Државама, а у неким сегментима је чак и испред “, тврде експерти.

Према Дандикину, такви комплекси треба да буду укључени у арсенал свих руских поморских база, у којима се користе подморнице.

„Дронови би требали бити тамо где су наше подморнице- на борбеним дужностима. Тамо где наше подморнице надгледају не само Сједињене Државе, већ и Британију, Француску, Јапан и Јужну Кореју. Све подморнице морају имати такве имитаторе “, наглашавају стручњаци.

Руски бомбардери урнишу џихадисте, равнају Идлиб са земљом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА