Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ: ЕУ војска никад не може да замени НАТО!

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг у интервју за британски Тхе Телегапх, чије писање је делом прено портал Политико изјавио је да позив на фомирање нове европске војске, после повлачења из Авганистана не сме да наруши командну структуру НАТО, нити да преусмери ресурсе алијансе.

Јенс Столтенберг. (Фото: nato.int)

„Сваки покушај успостављања паралелних структура, дуплирање командне структуре, ослабиће нашу заједничку способност да радимо заједно, јер са оскудним ресурсима морамо спречити дуплирање и преклапање напора“, рекао је Столтенберг за Тхе Телеграпх.

Наиме, како пише Политико ЕУ се до краја ове фодине предложити стратешки документ који ће се бавити предлогом за формирање снага за брзо реаговање од некило хиљада војника. Позиви на формирање европске војске појачали су се, пошто је САД одлучила да из Авганистана повуку своје снаге, а талибани повратили власт на целом земљом.

Столтенберг је у интервјуу рекао да посебни предлози о таквој европској војсци нису разматрани у НАТО и да он није видео никакве детаље.

"Поздрављам додатне европске напоре у одбрани, али то никада не може заменити НАТО и морамо се побринути да се Европа и Северна Америка удруже", рекао је Столтенберг за лист. "Сваки покушај слабљења везе између Северне Америке и Европе неће само ослабити НАТО, већ ће поделити Европу."

Циљ је имати први нацрт одбрамбеног плана ЕУ до новембра и објавити коначну верзију почетком 2022. године.

Застрашујуће упозорење Русије и Кине шокирало Запад! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА