Најновије

ЛАВРОВ ПОСТАВИО ДИЈАГНОЗУ УКРАЈИНСКОМ КОЛЕГИ: Москви не треба састанак ради састанка

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући изјаву шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе о састанку министара спољних послова "нормандијског формата", рекао је да Москви није потребан састанак ради састанка.

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

„Чујемо многе изјаве из Кијева да је украјинска страна спремна за разне састанке. Једноставно не можемо да схватимо какав ће бити став украјинске стране на овим састанцима. Не треба нам састанак ради састанка ”, рекао је Лавров новинарима.

Он је додао да се са тим слажу и други учесници "нормандијског формата", посебно Немачка и Француска.

"Ако би "нормандијски формат" требао да обави посао који су му поверили лидери четири државе, то значи стварање услова за конкретну имплементацију у целини и доследност споразума из Минска", рекао је министар.

Према његовим речима, када украјинска страна позове на састанак у „нормандијском формату“ што је пре могуће, како на нивоу министара спољних послова, тако и на највишем нивоу, а паралелно и са осталим члановима украјинског руководства , а понекад је и сам министар спољних послова изјављиваоо да не желе да испуне ове споразуме, можемо закључити о сврси такве иницијативе.

„У овој ситуацији, када се догофи такав расцеп у свести, па, то је генерално посматрано спољнополитичка шизофренија ... Дакле, окупљамо се у „нормандијском формату“, а украјинска страна ће рећи да имају законе који им не дозвољавају да их крше.

И зато доносим закључак: једина сврха такве иницијативе је поново молити Берлин и Париз да изврше притисак на Русију како би почели да мењају, како кажу, споразуме из Минска“, закључио је Лавров.

Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао да је Украјина спремна да у сваком тренутку одржи састанак на нивоу министара спољних послова „нормандијског формата“, након што је након лета дошло до повећања активности у овом правцу.

Такозвани нормандијски формат преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Затим су током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске по први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Претходни самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. Недавно су стране на различитим нивоима расправљале о могућностима интеракције у овом формату.

Шта се догађа код Доњецка, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА