Најновије

АМЕРИКУ ЧЕКА АСИМЕТРИЧНИ ГРАЂАНСКИ РАТ? Књига аналитичарке ЦИА шокирала политичку елиту, САД више нису демократија, долази време насиља!

Управо објављена књига под насловом "Како почињу грађански ратови и како их зауставити" професорке Барбаре Ф. Волтер, политиколога са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, шокирала је политичку елиту и интелектуалну јавност Америке.

Годину дана после упада десничара у Капитол, у америчкој јавности је све чешћа теза да се земља налази у озбиљној политичкој кризи, да се систем налази између демократије и аутократије, а све више се помиње и могућност грађанског рата.

На то упозорава и колумниста врло угледног магазина НЈу јоркер Дејвид Ремник, који је читаоцима скренуо пажњу на недавно објављену књигу "Како почињу грађански ратови и како их зауставити" професорке Барбаре Ф. Волтер, политиколога са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.

Теза професорке Волтер да су САД на ивици унутрашњег насилног сукоба изазвала је велику пажњу јавности пошто је она била у саветодавном комитету ЦИА под називом "Радна група за политичку нестабилност", у којој је проучавала корене политичког насиља у нацијама од Шри Ланке до бивше Југославије. 

Према њеном мишљењу, Америка више није пуна демократија, него земља у статусу који научници називају „анократија“, односно у стању између демократије и аутократије, радикално повећава вероватноћу епизодног крвопролића у Америци, па чак и ризик од грађанског рата.

У својој књизи и у разговору за овонедељни НЈу јоркер радио сат, Волтер је јасно ставила до знања да жели да избегне сензационализам и изазивање панике, али је рекла да амерички грађански рат у 21. веку не би личио на сукоб из 19. века. Уместо тога, она предвиђа, ако дође до најгорег, Америку чека ера раштрканих, али упорних аката насиља: бомбашких напада, политичких убистава, аката асиметричног ратовања које би спроводиле екстремистичке групе.

Професорка Валтер је навела и да, као неко ко је проучавао предуслове грађанских сукоба широм света, сматра да су САД на низбрдици.

- Ако се одбаци америчко замозадовољство и "митологија 4. јула", и ако се реално процени сваки од услова који грађански рат чине вероватним, морамо закључити да су Сједињене Државе ушле у веома опасну територију, каже она.

НЈена књига је оцењена као веома важна, јер професорка Волтер дефинише начин како ће се грађански рат водити у 21. веку. Ослањајући се на најновија међународна истраживања и лекције из преко 20 земаља, Волтер идентификује кључне факторе ризика, од демократског назадовања до фракционаштва и политике острашћености. Грађански рат данас неће изгледати као Америка 1860-их, Русија 1920-их или Шпанија 1930-их. Почеће спорадичним актима насиља и терора, подстакнутих друштвеним медијима.

- Америка не иде ка фашизму или путинизму, али мислим да бисмо могли да идемо ка понављању уставних криза, периодима конкурентске ауторитарне и мањинске владавине, и епизодама прилично значајног насиља које би могло укључивати бомбашке нападе, атентате, и митинге на којима се дешавају убиства, истакла је Валтер.

Извор:Novosti.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА