Најновије

Kинеска анализа: Русија јача свој утицај у Казахстану

Стабилизујућа улога Русије у позадини тешке ситуације у Казахстану позитивно ће утицати на развој односа између две државе и омогућиће њихово јачање, сматрају експерти кинеског листа "Глобал тајмс".

"Кинески експерти сматрају да ће руско-казахстански односи прећи на виши ниво, а контакти САД са Казахстаном, као и са другим средњеазијским државама ће неизбежно слабити због кризе", наводи се у чланку.

Како се наводи, тензије између Вашингтона и Москве ће се појачати након што је Русија послала помоћ Казахстану ради стабилизације ситуације.

По мишљењу кинеских политиколога, на чије мишљење се позива лист, САД ће наставити да предузимају мере како би сачувале своје позиције у региону. Они не искључују да ће Вашингтон опет прибегнути концепту "политичко мешање" са циљем пооштравања санкција према Казахстану и Русији, али те мере "неће имати жељени утицај".

"Кина се брине за безбедност својих грађана у Казахстану. Ми такође треба да будемо опрезни, пошто се немири могу одразити на стабилност пограничних региона", наводи "Глобал тајмс" мишљење сарадника Академије друштвених наука Кине Лија Јунгхуеја.

Подсетимо, становници западног Казахстана (градова Жанаозен и Актау) масовно су изашли на улице 2. јануара у знак протеста због двоструког повећања цена за гориво. Касније су демонстрације захватиле целу државу. Власт је објавила да враћа цене на гас, међутим, ситуација се погоршала. Почели су немири, уведено је ванредно стање и позван ОДКБ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА