Најновије

ПУТИНОВ КЕЦ ИЗ РУКАВА КОЈИМ ЋЕ НАДИГРАТИ ЕВРОПУ! План лидера Русије крије занимљиву случајност!

Владимир Путин изгледа да је у завршној фази склапања споразума с кинеским колегом и председником Кине Си Ђинпингом о изградњи новог гасовода.

Тај споразум могао би додатно погоршати кризу у Европи, а Русија би могла да надигра ЕУ у геополитичким и енергетским играма, пише Дејли експрес, а преноси Јутарњи лист.Овим споразумом био би покренут гасовод Снага Сибира 2, како се наводи, удвостручио извоз у Кину, транспортујући до педесет милијарди кубних метара више природног гаса сваке године него што је то тренутно путем гасовода Снага Сибира.

То је количина једнака оној за коју је пројектован гасовод Северни ток 2,а који чека регулаторно одобрење за почетак рада, намењено је допремању руског гаса у Немачку и даље у Европу преко Балтика.Дејли експрес напомиње да информације о покретању новог гасовода долазе у периоду у којем се Европа налази у енергетској кризи, док цене гаса достижу историјске рекорде.

Такође се додаје да се енергетска криза у ЕУ интензивирала протеклих неколико недеља након што су у Француској заустављени неки нуклеарни реактори, док Немачка бележи слабу производњу струје из ветроелектрана.Многе земље биле су принуђене да спале више угља, па чак и мазута како би светла остала упаљена, а домови топли, ипак, то све иде науштрб прокламованим еколошким циљевима. Истовремено, познаваоци енергетских и геополитичких прилика оптужују председника Русије да "петља" с набавком гаса како би притиснуо Европску унију да одобри гасовод Северни ток 2.

Упозорење аналитичара

Оно на шта аналитичари упозоравају јесте да би нови гасовод из Русије у Кину, омогућио Русији додатну полугу утицаја над Европом, што би Европску унију оставило немоћном да заустави растућу агресију Кремља на Украјину.

Гас са сибирског полуострва Јамала

Снага Сибира 2 као и првобитна варијанта истог гасовода, доводила би гас са сибирског полуострва Јамала, извора гаса који се извози у Европу, у Кину. Оно што брине Запад јесте да би пројекат могао да има геополитичке импликације за европске нације пре него што озбиљно крену с транзицијом на обновљиве изворе енергије.Буде ли изграђен планирани гасовод Снага Сибира 2 моћи да допрема у Кину отприлике исту количину коју би Северни ток 2 могао да транспортује у Европу, то ће посебно дати Кремљу више утицаја на то ко добија гас и по којој цени, а неки оцењују и да ће зависност Европе од руског гаса значити да ће на крају морати да поклекну под притиском Москве, сматрају аналитичари.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА