Најновије

САД још јаче запретиле Русији: Нећемо употребити само санкције

У случају погоршања кризе у Украјини САД неће само посегнути за економским мерама, већ ће се Русија суочити и са дипломатским последицама.То је изјавио неименовани високи званичник америчке администрације.

Бела Кућа (Фото: Pixabay. com)

Такође је навео и да ће у том случају НАТО појачати своје положаје на територији савезничких држава и повећати помоћ Украјини у сфери безбедности.

"Суочиће се не само са финансијским санкцијама, већ и са дипломатским последицама, са јачањем положаја НАТО на територијама савезничких земаља, као и са повећањем помоћи Украјини у сфери безбедности", нагласио је он.

Подсетимо, у понедељак ће у Женеви бити одржани преговори Русије и САД по питању стратешке безбедности, након чега ће у Бриселу бити одржан Савет Русија-НАТО.

Иначе, Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине по питању "агресивних дејстава" тврдећи да Москва никоме не прети нити намерава икога да напада.

Бела кућа: Нисмо оптимистични

Администрација Беле куће поручила је да на предстојеће преговоре са Русијом не гледа оптимистично, преносе медији.

"На преговоре идемо са осећајем реализма, а не оптимизма", рекао је неименовани високи представник Беле куће.

Он је казао и да ће америчка администрација оцењивати искључиво потезе Русије, а не изјаве за медије.

"Шта они буду радили иза затворених врата је важније него оно што буду изјављивали за медије", казао је.

Он је уједно и назвао Русију главном претњом за европску безбедност, као и да је то био случај већ неколико десетина година.

Према његовим речима, Русија је већ у два наврата окупирала територију суседних земаља, мешала се у мноштво изборних процеса, користила хемијско оружје за убиства и кршила фундаменталне споразуме у сфери контроле наоружања попут Споразума о смањењу ракета средњег и кратког домета.

Иако је претходно из Беле куће саопштено да на преговорима неће бити речи о смањењу војног присуства САД у Европи, као што је раније најавио "Ен-Би-Си", из Беле куће потврдили су да би једна од тема разговора могла бити ограничавање броја војних вежби и броја летова стратешке авијације у близини граница и Русије и САД.

"Русија тврди да вежбе САД и НАТО стварају претњу за њену безбедност, ево ми смо спремни да размотримо могућност узајамног смањења војних маневара укључујући и летове стратешке авијације у близини наших граница", казао је он.

Захарова саветује: Подигните расположење себи на други начин

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је, коментаришући "недостатак оптимизма" америчке администрације уочи предстојећих преговора Русије и САД у Женеви, шаљиво посаветовала америчке партнере да "пробају на неки начин да подигну себи расположење".

"Па нека пробају на неки начин да подигну себи расположење", прокоментарисала је она у емисији "Соловјов лајв".

Извор: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА