Најновије

Вучић о извештају ЕК: Назадовали смо у једној области, а напредак би био да осуђујемо Русе сваки дан (ВИДЕО)

Назадовали смо само по једном питању у преговорима са ЕУ, у односу према Русији, а напредовање би било да осуђујемо Русију сваки дан, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао обраћајући се јавности после састанка са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, који му је предао вечерас председнику Србије Александру Вучићу Годишњи извештај Европске комисије о Србији 2022.

„У доброј мери сам сагласан са извештајем. Суштина се, да преведем на српски, тиче нашег увођења санкција Русији и усаглашености са спољном политиком. Ми нисмо отворили поглавље 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика), али то није много важно, то је политичко питање. Данас је наш ниво усаглашености на 45,03 одсто. Шта да радите кад они сваки дан излазе са декларацијама против Руске Федерације. Ни за једну од њих до сада нисмо гласали. Рекао сам Жиофреу да ћемо са великом озбиљношћу узети њихове ставове“, навео је Вучић.

Србији је назадовање, по ономе како то види ЕУ, забележено само у једној области, у нашем односу према санкцијама према Русији, рекао је Вучић.

„Шта да радимо када сваки дан излазе са декларацијама и резолуцијама против Русије. Разумемо ми њих, али ми ни за једну до сада нисмо гласали. То је тачно нема шта да додам и одузем. Тако смо гласали. То је политичка одлука Србије и плаћамо цену за то. Рекао сам да ћемо са великом озбиљношћу и одговорношћу узети у обзир њихове ставове и мишљење“, рекао је Вучић Жиофреу и додао да ће Србија „разматрати своју позицију на дневном нивоу, као што смо то чинили и до сад“.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, Вучић је рекао да смо „ми сами себи запржили чорбу што се тиче Косова када смо донели одлуку да се преговори преместе у ЕУ“.

„Сада можемо да се жалимо светом Петру. Они Косово посматрају као независну државу или да нас воде ка томе“, рекао је председник Србије.
Вучић је рекао, када је у питању Косово и Метохија, да је пред Србијом тежак пут и да је у извештају Европске комисије важно оно што се тиче поглавља 35, који се односи на дијалог Београда и Приштине.

„Ако погледате нијансе из извештаја за Београд и за Приштину, видећете да смо нешто бољи или нешто мање лоше оцењени, али Србија није изазивала ниједну кризу, нити било шта друго. И по том питању је много тежак пут пред нама, и плашим се да за Србију неће бити добрих вести у наредном периоду”, указао је Вучић.
Он је додао да је то нешто чему морамо посебно да се посветимо у наредном периоду, како бисмо чували мир и стабилност, као и оно што је срж наших националних и државних интереса.

На питање може ли Хрватска, као чланица ЕУ, да блокира изградњу најављеног нафтовода од Србије до Мађарске, Вучић је рекао одговорио „како да нам не дозволе“.

„Ми то сами радимо кроз територију наше земље, нашим новцем, са нама пријатељском и партнерском земљом Мађарском“, рекао је Вучић.
Емануел Жиофре је рекао да је Србија назадовала у спољним односима и када је реч о усаглашености са спољном и безбедносном политиком, где је забележен пад, што је повезано са мерама које су донете у вези са кризом у Украјини.

„Србија се није ускладила са рестриктивним мерама против Русије и препорукама високог представника ЕУ по овом питању“, рекао је Жиофре.

Комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји представио је раније данас у Бриселу годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана у спровођењу реформи и европским интеграцијама, у склопу којег је и годишњи извештај Европске комисије за Србију.

Снимак Рускиње са Урала која је митраљезац код Харкова погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА