Најновије

"УПОТРЕБИЋУ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ" Путин наводно открио Маску своје планове

Илон Маск је демантовао наводе да је разговарао са Владимиром Путином пре него што је изнео свој мировни предлог по којем би Украјина требало да уступи део територије Русији. Те тврдње су дошле од угледног аналитичара Ијана Бремера, који је остао при томе да говори истину.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Бремер, шеф консултантске куће за политички ризик Евроазијска група, у овонедељном извештају је навео да је Маск разговарао да руским председником о његовим условима за мир и потенцијалној употреби нуклеарног оружје, пре него што је објавио твит који је подигао буру у Украјини и широм света.

Након што су медији пренели Бремеров извештај, оснивач компаније "Тесла" је на Твитеру написао да је са Путином разговарао само једном, пре 18 месеци, и да је тема била свемир. Амерички аналитичар, међутим, остаје при својим првобитним речима и инсистира да му је извор био лично Маск.

- Илон Маск ми је рекао да је разговарао директно са Путином и Кремљом о Украјини. Такође ми је рекао које су црвене линије Кремља. Пишем свој недељни билтен о геополитици 24 године. Пишем искрено без страха или пристрасности и овонедељно издање није било другачије - твитовао је Бремер после Масковог демантија.

У билтену, Бремер наводи да је одлучио да пише о разговору са америчким милијардером након што је он изашао у јавност са својим ставовима о Украјини.

- Разговарао сам са Илоном пре две недеље и он ми је рекао да му је Путин у директном разговору открио да је "спреман да преговара" (исто сам чуо од чланова Шангајске организације за сарадњу недељу дана раније) и да је изнео минимум захтева за окончање рата - пише Бремер.

Путин је наводно рекао Маску да је спреман да преговара само ако Крим остане руски, ако Украјина прихвати облик трајне неутралности и призна руску анексију Луганска и Доњецка. Четврти услов је украјинско признавање руске контроле Херсона за водоснабдевање Крима, као и Запорожја за копнени мост. Такви услови би представљали скоро потпуну капитулацију Украјине у време када су њене снаге у офанзиви.

Руски председник је Маску, како тврди Бремер, рекао да ће ти ратни циљеви бити постигнути "без обзира на све" - алтернатива је "велика ескалација", укључујући потенцијалну употребу нуклеарног оружја ако Украјина изврши инвазију на Крим, који је Русија анектирала 2014. године. Маск је наводно одговорио Путину да "треба учинити све да се избегне тај исход".

- Илон је обезбеђивао своје "Старлинк" комуникационе уређаје Украјини, тако да је био херој за украјински покрет у раним данима рата (иако је прича од тада била помешана, а неки Украјинци у министарству одбране су ми рекли да су трошкови драматично порасли, при чему то плаћа НАТО). Међутим, очигледно је био поколебан недавним променама у рату. Илон ми је рекао да су му Украјинци тражили да активира "Старлинк" на Криму, што има смисла само ако тамо планирају копнене операције, и да је он одбио с обзиром на потенцијал за ескалацију - пише амерички аналитичар.

Маск је, како додаје, такође био забринут због директнијих претњи од Путина.

- Иако ми није изнео ништа експлицитно, говорио је о руским сајбер способностима и потенцијалу Русије да поремети његове сателите - открио је Бремер.

Маскови предлози 

Маск је 3. октобра изазвао гнев широм света твитујући мировни предлог сличан ономе који му је наводно изнео Путин, сугеришући да је Крим у суштини руски, и да би непризнати референдуми у четири окупиране украјинске покрајине требало да буду поновљени под надзором УН, при чему би Русија напустила територију само ако изгуби на гласању. Он је сугерисао да би Украјина требало да обећа дугорочну неутралност и гарантује водоснабдевање Крима.

Маск је предлоге ставио на онлајн гласање. Они су били хваљени у руским државним медијима, а исмевани у Украјини. Председник Володимир Зеленски је спровео сопствену анкету о томе шта пратиоци Маска преферирају: оног који подржава Украјину или оног који подржава Русију.

Потребна помоћ за породице на Косову и Метохији! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА