Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ВУКОВАРУ: Свети Николај спаја људе

Патријарх српски Порфирије захвалио је свима који су заслужни за обнову храма Светог Николаја Чудотворца у Вуковару, где ће, како је рекао, народ долазити да се учи речи Христовој и његовим заповестима које се све могу сажети у заповест о љубави.

ПАтријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Српски патријарх поручио је у Саборном храму у Вуковару, након доксологије служене њему у част, да је испуњен неизмерном радошћу да дође у обновљени храм посвећен Светом Николају Чудотворцу, који ће сутра бити освештан, пренела је Срна.

Патријарх је указао да се Свети Николај Чудотворац слави и на истоку и на западу, да му се моле и православни хришћани на истоку и римокатолици и хришћани на западу.

"Сигуран сам да то није случајно да наши преци посвете овај храм баш њему, или боље рећи да је баш сам Свети Николај одлучио да њему овде буде подигнут храм, јер он спаја људе, спаја исток и запад у духовном смислу, али и север и југ", додао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх Порфирије је указао да се ту не само укрштају многе различитости већ вековима живе многе различитости.

Према његовим речима, Свети Николај је у Вуковару добио храм да буде покровитељ, симбол, подстицај и гаранција да је једини и најбољи могући пут живота онога који верује у Христа.

"На овим просторима, не само у Вуковару, него и много шире са свих могућих страна граница живе људи који имају неупоредиво више сличног него што су разлике међу њима, а најсличније, оно што приближава је хришћанска вера, Јеванђеље Христово које у својој сржи носи не само речи Христове него и самог Христа, који позива све људе да сви једно буду", рекао је патријарх.

Он је истакао да људи у храму упознају себе, да ту успостављају заједницу са Христом, да је то место молитве, која је лек.

"Окупили смо се данас да се помолимо Богу да овај храм буде место сусретања, сабирања, где се упућује молитва да сви једно буду", поручио је патријарх Порфирије.

Епископ осечкопољски и барањски Херувим пожелео је добродошлицу патријарху и истакао радост због његове посете која, како каже, има суштински значај за постојаност и охрабрење српског народа на тим просторима.

"Прошло је нешто мање од једног века да патријарх српски походи просторе вуковарског краја. Данас је све испуњено Христом, јер где је дух Господњу ту је и слобода", рекао је епископ Херувим.

Владика је истакао да је обновљени Саборни храм у Вуковару "наш Јерусалим, јер је то место страдања и васкрсења, место жртве и вечног помена".

"Овај свети храм је одувек са нашим народом у Вуковару у добру и у злу, у срећи у страдању", поручио је епископ Херувим.

Епископ је навео да Саборни храм сваким својим каменом и циглом говори о дуготрпељивости, смиреноумљу и љубави Господњој, али сведочи и о тешкој ратној стихији, пустоши, тами која се надвила над овим светим местом и целокупним простором града Вуковара.

"Са друге стране важно је нагласити да је овај град место сусрета многих различитости, многих култура и народа који у њему постојано живе. То је аутентична лепота Вуковара и свих добрих људи у њему. То нас обавезује да изграђујемо љубав, а не мржњу, јер Бог је љубав", поручио је епископ Херувим.

Такође је рекао да треба градити мостове пријатељства и љубави.

Патријарх Порфирије започео је данас дводневну посету Епархији осечкопољско и барањској, током које ће сутра освештати Српски дом у Вуковару.

Порфирија је испред Саборног храма дочекао епископ осечкопољски и барањски Херувим са више архијереја, свештенством, монаштвом и верницима Вуковара и околине, а на дочеку се били и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац и потпредседница хрватске владе Ања Шимпрага.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА