Најновије

"НЕ ОДРИЧЕМО СЕ УПОТРЕБЕ СИЛЕ" Историјски говор и велики план Си Ђинпинга

Пекинг је посвећен мирном уједињењу са Тајваном, али не обећава да ће се одрећи употребе силе, рекао је кинески председник Си Ђинпинг, генерални секретар Комунистичке партије Кине, у недељу на 20. Конгресу Комунистичке партије Кине.

Си Ђинпинг. (Фото: Јутјуб)

- Искрено и свим силама инсистирамо на перспективи мирног уједињења, али никако нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе, и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мере против мешања спољних сила и изузетно малог броја тајванских сепаратиста, као и њихове сецесионистичке активности - рекао је он.

Си Ђинпинг је истовремено нагласио да такве акције ни у ком случају неће бити усмерене против већине Тајванаца.

Кинески лидер је најавио и намеру да настави реформе војске како би до стогодишњице Народноослободилачке армије Кине 2027. године оружане снаге НР Кине биле могле да одговоре сваком изазову.

Званични односи између централне кинеске владе и острвске провинције су прекинути 1949. године након што су се снаге Куоминтанга предвођене Чанг Кај Шеком, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, прегруписале на Тајвану.

У Пекингу данас почиње 20. конгрес владајуће Комунистичке партије Кине, а очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг бити трећи пут изабран на место генералног секретара партије са петогодишњим мандатом, што је пре тога успело само Мао Цетунгу.

Конгрес ће бити одржану Великој дворани народа у Пекингу и трајаће до 22. октобра, пренео је Кинески међународни радио.

На Конгресу ће бити резимирани послови у протеклих пет година, као и важна достигнућа и драгоцена искуства која је Централни комитет КП Кине на челу са Си Ђинпингом постигао предводећи партију, државу и народ у одржавању и развоју социјализма са кинеским карактеристикама у новој ери, рекао је портпарол конгреса Сун Јели.

Биће направљена и детаљна анализа о околностима у земљи и у свету, додао је он.

Конгрес кинеске Комунистичке партије одржава се сваке пете године и окупља око 2.300 партијских лидера, а углавном ће бити одржан иза затворених врата.

Погођено складиште нафте у Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА