Најновије

ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ: Куртију се жури, свестан је да слаби глобална подршка за Косово

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да споразум са Србијом мора да буде постигнут што пре и да има мање од две године за његово решавање, а аналитичари оцењују да је ово озбиљан знак да се косовским Албанцима жури јер осећају да ускоро могу да изгубе подршку глобалних сила, преноси Курир.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић каже за Курир да се Куртију жури да "бесправним и непринципијелним методама обезбеди место за своју тзв. државу у Уједињеним нацијама, јер је свестан слабљења своје моћи и глобалне подршке за илегално отцепљену јужну српску покрајину".

"Косовским политичарима се жури јер време чини своје, сведоци смо да се глобални односи у целом свету мењају. Извесно је да је данас другачија ситуација него 2008, кад су, уз помоћ западних 'родитеља', прогласили независност, а камоли него 1999, кад су КиМ окупирали. Покушавају да Косову што пре обезбеде фотељу у УН, а да се Србији наметне обавеза признавања илегално отцепљене покрајине. Не може се орочавати питање решавања статуса Косова, јер је то из домена политике притисака, претњи и уцена, па нећемо преговарачки процес да прилагођавамо туђим изборним кампањама. Ни Србији није у интересу да одуговлачи с решавањем овог проблема, али инсистираћемо да се реши у складу с правом и Резолуцијом 1244", казао је Јовановић.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да код Куртија у стварности не постоји никакав рок за решавање питање Косова, али да постоји страх од промене администрације у Вашингтону.

"Постоје жеље Лајчака и оних кругова на Западу који су га ту поставили да искористе новонасталу геополитичку позицију да изврше још снажнији притисак на Србију. А све како би се стране политичке елите похвалиле да су избиле из руке Владимира Путина један аргумент. Плаше се промене администрације у Вашингтону, јер републиканци имају нешто другачији приступ косовском питању, па с таквим изјавама желе да притисну Србију да се нешто уради што пре. Навикли смо на такве трикове и нећемо наседати на њих, решавамо један по један проблем, ту су и питања несталих, имовине и много тога", казао је Дрецун.

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак прошле недеље је током боравка у Приштини поновио да тренутно постоји "прозор могућности за постизање договора који ће трајати до европских и америчких избора 2024. године", а политички аналитичар Душан Јањић сматра да је све ово представа Лајчака и да, у наредних седам до десет дана, очекује раст тензија на релацији Београд-Приштина.

"Лајчак се лажно представља као пријатељ Србије и његова пропаганда је да је некакав конфликт менаџер. Тренутна америчка администрација са Џоом Бајденом на челу нам је већи пријатељ, иако у политици нема пријатеља, јер је Бајден подигао косовско питање у ранг приоритетних и наша држава треба да искористи овај период. Лајчак заправо не жели да се ишта постигне, а у данима који следе нас чека драматизација ситуације на терену или само у јавности", рекао је Јањић за Курир.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА