Најновије

НАЈМОЋНИЈИ СРБИН ПОСЛЕ ЦАРА ДУШАНА: Изложба посвећена Сави Владиславићу Рагузинском

Захваљујући подршци Општине Сремски Карловци, синоћ је отворена изложба о славном дипломати руског цара Петра I Великог, грофу Сави Владиславићу Рагузинском.

Изложба з Сремским Карловцима (Фото: Мајак)

Иыложбу је посетила делегацийа Српско-руског центра “Мајак” , коју је предводила Ана Рончевић специјални светник. Делегацију су чинили Весна Раонић, Страхиња Јелача, Ђорђе Несторовић, Александра Лакета, Ирена Лакета, Анђелија Лончар, Мирко Лончар, Марија Бубало и Татјана Јованић.

Публици у Културном центру „Карловачка уметничка радионица“ представљене су основне етапе живота и рада Саве Владиславића: дипломатске активности, оснивање руске војне обавештајне службе, мисија у Азији. Део изложбе посвећен је личним и бројним другим документима повезаним са Савом Владиславићем из збирке Архива Министарства иностраних послова Русије.

Настала у жељи да додели заслужено место Рагузинском у националном памћењу, изложба са преко 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта свакако испуњава ову своју мисију. Поставка је стекла путујући карактер, а кроз гостовања у бројним градовима Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, па и Русије, публика је имала прилику да се упозна са сведочанством о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“.

Изложбу у Сремским Карловцима отворили су Александар Стојкечић, историчар, председник Општине Сремски Карловци и Бранко Вукомановић, коаутор изложбе, иначе потомак Саве Владиславића Рагузинског.

Бранко Вукомановић је иначе добар пријатељ наше организације и његов рад редовно пратимо.

Испред Руског дома присутнима се обратио др Георгиј Енгелхардт који је подсетио да је Сава Рагузински везао своју судбину са Русијом у ери најтежих искушења за ову земљу, када нико није могао да гарантује њихов успешан исход. Учинивши много за своју нову отаџбину, до краја је остао веран син свог народа, бринуо се о српским светињама и имао важну улогу у развоју руско-српских културних веза. Још од Петровског доба руски учитељи су одлазили у српске земље, постављајући темеље за развој модерног световног образовања у Србији.

Изложба у Сремским Карловцима била је сјајна прилика за представљање књиге Велимира Ивановића „Дурбин грофа Саве Владиславића“ – романсиране биографије о великану који је оставио неизбрисив траг у историји Србије и Русије.

Вреди напоменути да су Сремски Карловци у протеклих годину дана постали центар ,,Петровских свечаности“ у Србији: у овом малом граду, који се с правом сматра колевком српске културе, одржан је низ тематских манифестација, посвећених годишњици рођења руског цара Петра Великог – изложбе, научни скупови, а јуна ове године испред Карловачке богословије, на иницијативу Руског дома у Београду, откривена је спомен-биста Петру Великом а делегација Српско-руског центра “Мајак”  била је заједно са представницима локалне и покрајинске власти на откривању бисте и дали смо мали допринос туристичкој понуди Сремских Карловаца јер смо на гугл мапама направили обележивач локације бисте Пера Великог како би туристи могли да унапред планирају своју маршруту у овом прелепом али и историјски важном граду за српски народ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА