Најновије

МИЛО НАСТАВЉА ПРОГОН СРБА: Игуману Данилу забрањен повратак у Црну Гору

Игуману Манастира у Дајбабама архиумандриту Данилу (Ишматову) забрањен је улазак у Црну Гору и он је враћен са граничног прелаза, пише портал подгоричког Дана позивајући се на незванична сазнања.

Мило Ђукановић. (Фото: Правда)

Према истим сазнањима Дана, на листи црногорског МУП-а забрањених улазака у Црну Гору је и протојереј ставрофор Велибор Џомић.

Није, кажу, познато зашто је Игуману Данилу забрањен улазак у Црну Гору, коју је напустио пре неколико дана, где је синоћ хтео да се врати, али му погранична полиција није дозволила.

Архимандрит магистар Данило (Ишматов) рођен је 7. маја 1962. године у Ижевску (Русија). Дипломирао је на Академији уметности у Москви 1990. године и на Православном Универзитету Св. Јована Богослова у Москви 2004. године, а магистрирао је на Богословском факултету у Београду 2008. године.

Замонашен је у Даниловском манастиру у Москви 1995. године. Рукоположен за јерођакона 1996. године а за јеромонаха 1997. године. Одликован звањем игумана Белогорског манастира у Перму 1998. године. Одликован је звањем архимандрита од архиепископа цетињског митрополита црногорско-приморског др Амфилохија Радовића у Цркви Светог Ðорђа у Подгорици 2014. године.

Након упокојења игумана Луке (Анића) постављен је за старешину Манастира Дајбабе 9. фебруара 2013.

У Министарству унутрашњих послова одобрена је листа са низом особа којима није дозвољен улазак у Црну Гору, а међу њима је, пише портал Дана, и протојереј ставрофор др Велибор Џомић.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић је био дугогодишњи парох подгорички, старјешина Цркве Светог Ðорђа под Горицом, Архијерејски намесник подгоричко-колашински и координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске. Свети Архијерејски Сабор СПЦ га је два пута именовао за секретара Комисије за ревизију Устава Српске Православне Цркве (2011-2021.г. и од 2021.г. до данас). Одлуком Светог Архијерејског Синода СПЦ је именован за члана Великог црквеног суда СПЦ (2015-2021.г.). Један је од најближих дугогодишњих сарадника блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Отац Велибор је до сада објавио је 13 књига од којих су најпознатије: ”Секте, сатанизам и лажни пророци”, ”Мучеништво српског патријарха Гаврила”, ”Усташки злочини над српским свештеницима”, ”Голгота Митрополита Црногорско-Приморског Јоаникија”, ”Страдање Српске Цркве од комуниста” (три тома), ”Црногорска” лажна црква”, ”Српска Црква, Љотић и љотићевци”, ”Свети Владика Николај и УДБА”, ”Црква и држава у Црној Гори”, ”Српска Црква и модерна државност”. Приредио је зборнике ”Митрополит Иринеј - Раде неимар слободног Српства”, ”Црква, држава и културна добра”, ”Иринеy - Метрополитан оф Неw Грацаница (1914-1999)”, ”Религија, политика, право”, ”Цуррент ћалленгес ин реализинг тхе фреедом оф религион ин Монтенегро”, ”Државно-црквено право” и друге.

Учествовао је на преко 50 научних скупова и округлих столова у земљи и иностранству. Објавио је више од 70 научних радова у референтним научним часописима и зборницима научних радова. У дневним и недељним часописима и новинама је објавио преко 1000 интервјуа, ауторских текстова, коментара, реаговања, полемика и изјава. Учествовао је у бројним телевизијским емисијама и јавним дебатама у Црној Гори, Србији и иностранству. Одржао је велики број предавања у бројним државама Европе, САД и Канади.

Руси послали дрон у извиђање украјинских ровова! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА