Најновије

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ НА СЕВЕРУ КиМ: Док Приштина прети, Запад ћути

Када је тзв. косовска влада донела одлуку о року од два месеца за пререгистрацију возила са српским таблицама на РКС, у Приштини се чинило да су Срби на Косову и Метохији и Београд стављени пред свршен чин.

Кфор (Фото: Јутјуб)

Аљбин Курти тада није ни слутио да ће цифра од око 9.000 возила чији су власници Срби бити недостижна, а да ће број пререгистрованих аутомобила бити промил, а да ће само 18 возила, свега 5 дана до истека рока, понети РКС ознаке. Одлучност Срба да неће преузети таблице које им Приштина намеће траје од првог дана када је одлука ступила на снагу, а од силних позива представника власти у Приштини, нуђења царинских олакшица, видео кампање, СМС порука и убеђивања дошло се до ултимативних претњи које је у уторак послао тзв. премијер Косова Аљбин Курти, да се одлука неће пролонгирати и да ће аутомобилима са српским таблицама бити забрањено учешће у саобраћају.

Пат позиција Приштине и Београда поново изискује спољно дејство и ангажман страног фактора који треба да изнађе решење.

На њима није ни мало лак задатак, сада када су и сами свесни да их Курти неће послушати и одложити ову одлуку на додатних 10 месеци, како су многи директни учесници дијалога захтевали од њега. Зато, остаје да се сконцентришу на јаку дипломатску активност како се, ионако, тензична ситуација не би отела контроли.

Срби са Косова и Метохије, односно њихови представници испред Српске листе затражили су хитан састанак са председником Србије Александром Вучићем у циљу изналажења решења за проблем који тиња и прети да изазове нову дестабилизацију на терену.

Приштина спремна на ескалацију кризе

Чини се да су са косовске стране спремни на ескалацију сукоба, а последњих месеци су све радили управо на томе, па су своје специјалне јединице већ одавно распоредили на северу Косова, уз додатно присуство Кфор-а. Они су добили и елан и уз велики број разних оружаних снага, што својих, што међународних, успели да изазову осећај страха међу Србе, али ни то није резултирало већем одзиву грађана за пререгистрацију возила.

Уз гомилање оружаних јединица специјалних снага полиције Приштине и реторику да су Србија и Русија спремне за ескалацију на северу и често помињање паралелних оружаних формација, које су демантовали и Кфор и Еулекс, Приштина на све начине покушава да оптужи Београд за тренутну ситуацију. Са друге стране из Београда константно стижу поруке да је потребно сачувати мир и сигурност и позив пре свега Кфору да обезбеди миран живот Србима на Косову и Метохији.

Патроле на магистралним путевима

Кфор је распоредио своје патроле дуж магистралних путева који из правца Косовске Митровице воде према прелазима Јариње и Брњак, а из Еулекса су истакли да је 105 полицајаца распоређено на северу у циљу очувања безбедности.

Поставља се питање кога ће они штитити у случају инцидената, косовску полицију од ненаоружаних грађана који су спремни на протесте у случају конфисковања приватне имовине, аутомобила, или обичне грађане који не желе да се одрекну регистарских таблица које признаје цео свет осим косовских власти?

Грађани, посебно на северу Косова и данас истичу да не желе да промене своје таблице. Како кажу осећају притисак и напетост, знају да Приштина себи неће опростити овако мали број пререгистрованих аутомобила и брину да ће поново бити колатерална штета због илузија Аљбина Куртија да може да влада над Србима на северу Косова и да их притисцима наведе да се повинују његовим жељама, преноси Спутник.

Много тога је иза Срба на северу Косова и препознају тренутак када ће вук из јагњеће коже показати своју праву ћуд, па баш тако виде припаднике специјалних јединицаРОСУ специјалаца који су претходних месеци показивали своја блиндирана возила и дуге цеви. Поново су све очи окренуте ка Београду, а народ од Србије и Александра Вучића очекује заштиту, он је и сам више пута поновио да је уз народ на Косову и Метохији и да уколико Кфор не заштити Србе, Србија то мора учинити.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА