Најновије

Курти не тражи решење, жели да изазове сукобе

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је поводом јучерашње одлуке Приштине о пуној примени РКС таблица од 21. априла идуће године, да Приштина показује неспремност да се пронађе решење које, како је рекао, искључиво може да се постигне договором.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

"Не сме се заборавити да је Приштина одбила да се настави мандат радне групе која је требало да понуди неко решење које би се онда усвојило на састанку на врху. Након истека шестомесечног мандата те групе, они су одбили да се даље настави рад, што је указивало да не желе решење", објаснио је Дрецун за Танјуг.

Друго, стигло је наређење специјалним полицијским формацијама да буду спремне да на северу Косова насилно примењују ту једнострану одлуку, пре или касније да одузимају возила, додао је Дрецун.

Дрецун је оценио да Курти није спреман да се тражи решење за регистарске таблице већ да се изазове сукоб, јер, како каже, њему је првенствени циљ да потпуно нестану таблице са ознакама КМ или чак и оне друге статусно неутралне КС и да се тамо вози са таблицама које нису статусно неутралне.

"Посебно је јако упозорење то што је на састанку челних људи косовске полиције и Еулекса, директор косовске полиције рекао да ће они интервенисати на северу када се буде донела одлука у Приштини везано за скидање таблица и да су чак спремни на жртве у сопственим редовима", рекао је Дрецун.

Дрецун напомиње да се поставља питање ко ће да изазове те жртве, оцењујући да се унапред ствара атмосфера где би Срби били окривљени за неко евентуално насиље и сукобе.

"То показује да Приштина жели сукобе, а неће решење. Ово што је Курти сада урадио није никакво излажење у сусрет захтевима Квинте, није никакво прелазно решење већ само даља припрема за изазивање сукоба", сматра Дрецун.

На питање о томе да би Ирска могла да покрене процедуре за пријем Косова у Савет Европе и да је за Србију ситуација неповољна, Дрецун подсећа да је то питање "бројки" и већине у тој организацији.

"Просто. Ко има већину он ће прогурати одлуку, иако је неуобичајено и иако лажна држава Косово није члан Уједињених нација, једноставно политичко насиље је нешто што карактерише понашање Запада", рекао је Дрецун и додао да је то главни разлог због чега се Курти овако понаша.

Дрецун је навео да нема санкција за Куртијеве потезе, додајући да Запад само вербално уме да осуди његово понашање и да тражи нешто без икаквих санкција или присиле да се то уради, а има моћ да може.

"Када ви уместо да санкционишете овакво Куртијево понашање, који упркос захтевима Квинте, посебно САД, не жели да одложи примену те једностране одлуке, а ви га уместо санкција наградите причом да ће се покренути процедура за пријем лажне државе Косово у Савет Европе, онда наравно Куртија то охрабрује", навео је Дрецун.

Анђелковић: Одлука о пререгистрацији прљава игра Куртија

Потез Аљбина Куртија да не промени одлуку о пререгистрацији возила, али уз најаву да ће њена пуна примена почети после 21. априла идуће године, је "једна прљава игра Запада са Куртијем", сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

"Они му омогућавају да одложи ствар, али се не прича о компромису, о нечему што је раније договорено као компромис, а то су статусно неутралне КС таблице, већ се једнострано инсистира на испуњавању албанских захтева", рекао је Анђелковић за Танјуг коментаришући одлуку Куртија о таблицама, свега пар дана пред истек првобитног рока за пререгистрацију.

Анђелковић указује да то дугорочно не би смело да прође, јер ако би Србија прихватила да Срби на северу имају РКС таблице, онда би то значило да смо север Косова препустили Албанцима и одустали од Косова.

"Видећемо шта ће Београд у наредном периоду урадити. Да ли ће тај период схватити као могућност да припреми јавност, па да почетком следеће године задовољи албанске захтеве и дигне руке од Косова, што је против Устава и воље већине народа, или ће тај период Београд схватити као прилику да боље организује Србе са севера Косова да се бране", каже Анђелковић.

Он сматра да, у случају да покуша да организује Србе, Београд треба да поништи одлуку о укидању Цивилне заштите из 2016, јер је та одлука, оцењује, омогућила Албанцима да "вршљају" по северу.

Анђелковић је рекао и да су Срби на Косову најавили да ће се физички одупрети покушају увођења РКС таблица јер знају да је то покушај да се стави тачка на релативну српску самосталност на сверу и увод у етничко чишћење.

Он је истакао да су регистарске таблице много озбиљније питање него што делује.

"Оне су раскрсница на којој одлучујемо да ли идемо ка губитку Севера или тај део наше територије бранимо", изричит је Анђелковић.

Што се тиче Срба на северу КиМ, Анђелковић истиче да су они свесни да би то за њих био крај на том подручју.

"Видели смо да, где год да Албанци успоставе контролу, они полако злостављају Србе и терају их на исељавање. То би се онда десило и са севером Косова. Албанцима је циљ да се тамо промени етничка структура и да временом постану већинско становништво", поручује Анђелковић.

На питање о најавама да ће Савет Европе на следећој седници разматрати пријем тзв. Косова у чланство, Анђелковић каже да у Савету Европе не можемо ништа добро да очекујемо, јер већина земаља СЕ прихвата лажну косовску независност и, на овај или онај начин, подржава захтеве Приштине.

"Можда им смета екстремизам Аљбина Куртија, али не смета им албанска сепаратистичка политика генерелно. Савет Европе не значи превише. За нас је важна једна друга кровна институција, а то су Уједињене нације. Докле год Косово не уђе у УН, није држава, а када уђе у Савет Европе, то је за нас непријатно, али није смак света", напоменуо је Анђелковић.

Он, такође, сматра да најновија одлука Приштина да на територији КиМ забрани одржавање избора за Националне савете националних мањина, расписане за 13. новембар, треба да нас подстакне да поништимо Бриселски споразум и све уступке које смо направили.

"Србија је вероватно сада схватила да је то цех наших бриселских преговора. Ми смо мислили да је ЕУ објективна и да је медијатор, а она је заправо била део албанског преговарачког тима и све што је рађено, рађено је да би од нас били извучени уступци. Ако једна страна није испунила своје обавезе, ни ми немамо обавезу да се придржавамо онога што смо ми прихватили", изричит је Анђелковић.

Сматра и да својим изјавама не долива уље на ватру, већ да ће оне, како истиче, допринети релаксацији ствари.

"Ако једном подвучемо црту и кажемо - 'оно што се десило у прошлости поништавамо, јер друга страна није испоштовала своје обавезе', мислим да им шаљемо поруку да ћемо много озбиљније да бранимо своје интересе и на тај начин их дестимулишемо да иду даље. Ни Албанци не смеју олако да срљају у сукоб са нама", рекао је Анђелковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА