Најновије

МИСТЕРИЈА СЕВЕРНОГ ТОКА: Чија војска је била тамо пре експлозије?

Брод шведске морнарице примећен је у близини гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2 у Балтичком мору неколико дана пре експлозија, пише Dagens Nyheter.

Северни ток (Фото: Danish Defence)

„Новинари су користили услугу за праћење кретања бродова“, објашњава лист.

Дакле, брод је два пута улазио у подручје близу гасовода, где су касније откривена цурења.

Шведска ратна морнарица је потврдила да је у тим областима спроведен „поморски надзор“, али је одбила да наведе своје циљеве како би очувала поверљивост.

Крајем септембра је такође објављено да је од 1. до 3. септембра хеликоптер америчке морнарице кружио око острва Борнхолм, где је касније дошло до цурења гаса. Осим тога, Американци су надлетали гасоводе 10. и 19. септембра, и у ноћима између 22. и 26. септембра. У свим случајевима, путање америчке војске говоре о посматрачким летовима или лету преко одређеног дела воденог подручја. Посебно збуњујуће трагове имају хеликоптери који су летели у ноћи 23. и 26. септембра.

Цурење гаса у Северном току и Северном току 2 откривено је 26. септембра и то на четири места одједном. Према наводима оператера Nord Stream AG, ово је инцидент без преседана и немогуће је проценити временски оквир за поправку. Власти Немачке и Данске не искључују да је узрок инцидента саботажа.

Кремљ је инцидент назвао актом међународног тероризма. Према речима руског председника Владимира Путина, „санкције нису довољне за Англосаксонце“, они су почели да уништавају паневропску енергетску инфраструктуру.

О ситуацији на фронту у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА