Најновије

СРБИ СПРЕМНИ ЗА ОТПОР ПРИШТИНИ: Иза пререгистрације крије се намера протеривања са огњишта

За Приштину је пререгистрација таблица само "квака" за прави и једини циљ - да Србима са севера Косова онемогуће слободу кретања и коначно их протерају са својих огњишта.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Овако ситуацију око наметања косовских таблица коментаришу представници нашег народа са КиМ, уз напомену да је то само наставак континуираног насиља привремених приштинских институција.

Потпредседник Српске листе Игор Симић оценио је јуче да ће најављено кажњавање Срба који не буду променили регистарске таблице државе Србије, бити повод за жесток демократски одговор народа на овим просторима.

- Косметским Србима остало је само још неколико права која им нису укинута уз ћутање међународне заједнице. Велики број медија у Београду није добро пренео шта је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао јер није реч ни о каквом одлагању пререгистрације, јер примена почиње, а само ће се казне мењати - рекао је Симић за ТВ Прва.

Симић је нагласио да српски народ на КиМ није сам, као што није био ни претходних година, и неће бити сам док је на власти председник Србије Александар Вучић. Он је навео да је Србима на Космету, после разговора са Вучићем, пренео јасну поруку да власти у Београду неће дозволити да српски народ буде убијан и протеран са вековних огњишта.

- Косметски Срби окренути су ка Београду и председнику Вучићу јер ту виде наду и будућност да њихова деца могу да остану на простору КиМ - рекао је Симић.

Потпредседник Српске листе потврдио је да апсолутно забрињава и то што последњих месеци на северу КиМ шетају наоружане војне формације и што наоружана полиција зауставља српска возила. Он је истакао да је свако формирање војних формација на КиМ нелегално и супротно Резолуцији 1244 УН.

И док је путем медија Курти у петак упутио позив градоначелницима са севера Космета да разговарају о пререгистрацији возила и рачунима за струју, из цивилног друштва истичу да житељи и даље стрепе од развоја догађаја, али и могућег конфликта.

- Након убеђивања представника земаља Квинте Курти је делимично попустио и само је пролонгирао и поделио у три фазе спровођење најављених мера. Лично мислим да Срби осим продужења агоније немају ништа од овог пролонгирања, том одлуком Курти само наставља да психички оптерећује Србе - сматра Верољуб Петронић, истраживач из Хуманог центра за безбедност у Косовској Митровици.

Додаје да су Срби на северу на граници стрпљења због једностраних потеза приштинских власти. Он изражава бојазан од могућег сукоба грађана и косовске полиције уколико дође до писања казни због таблица, односно евентуалног одузимања возила. Петронић истиче да повод за то може бити и непримерено понашање припадника РОСУ према житељима севера Космета које пресрећу на улици, малтретирају, заустављају возила Хитне помоћи са пацијентима...

- Све ове насилне акције косовске полиције могу довести до револта и бунта грађана - закључује Петронић.

Да одлука Приштине о неодлагању пререгистрације није добра сматра и високи саветник америчког државног секретара Ентонија Блинкена Дерек Шоле, који је затражио од премијера Аљбина Куртија да одложи примену нових правила о регистарским таблицама, без заплене и новчаних казни.

- Разговарао сам са косовским премијером о важности избегавања тензија и одлагања примене нових правила о регистарским таблицама - написао је Шоле на "Твитеру".

Додао је да је у разговору било речи и о партнерству Вашингтона и Приштине и "заједничким циљевима унапређења европских и евроатлантских интеграција Косова".

Куртија је критиковао и бивши изасланик некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел. Он је рекао да након одбијања тзв. Косова да прихвати захтев администрације председника Џозефа Бајдена о продужавању периода пререгистрације српских возила за 10 месеци, "Куртијево пркосно понашање није ништа ново". Курти је, каже Гренел, "одбио сваку идеју коју су изнели Американци".

- Нема везе да ли је предлог дошао од републиканаца или демократа, Курти све одбија. Свако ко је учествовао у разговорима, зна да је ово истина - рекао је Гренел за "Павловић тудеј".

Гренел је додао да Бајденов тим то тек сада схвата јер "Бајденова Бела кућа није обраћала пажњу на регион Балкана".

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА