Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Рат 5. генерације

Како се ближе избори за половину чланова америчког Конгреса, за неких десетак дана, тако расте хистерија око утицаја разних страних фактора на изборне механизме, у првом реду на бројање гласова и манипулације подацима о бирачима и њиховом политичком определењу.

Пише: Милан Видојевић

Талас критике јавности од недавно је усмерен на компанију ПаyПал, чије ново упутство за коришћење ове мреже даје право компанији да може да казни свог клијента новчаном казном од 2.500$ због преношења "дезинформација." Шта је "дезинформација" није прецизирано али је реакција корисника била таква да су акције PayPala на берзи пале и за само неколико дана изгубили су 6 милијарди долара вредности. Мало касније, компанија се огласила и објаснила да се овај услов појавио "грешком," да га је на службени сајт поставио "спољни партнер" са седиштем у Пекингу. Није пронађено његово име ни фотографија па су независни истраживачи закључили да је реч о кинеској обавештајној служби која је продрла у државне институције САД и вршља кроз датотеке, институције и осетљиве програме као што је софтвер за изборе у САД.

PayPal је званично појаснио да проширује "већ постојећу листу забрањених активности" и укључује "слање, постављање или објављивање било каквих порука, садржаја или материјала" који "промовишу дезинформације" или "представљају ризик за сигурност или добробит корисника."

Шта је "дезинформација" или "добробит" одлучује компанија, а то могу бити и садржаји који се односе и на политичке ставове који се разликују од компанијиних. Зато оно што је урадио Илон Маск, у борби против цензора из глобалних компанија, првог дана пошто је постао већински власник Твитера, било је отпуштање врха директора Твитера, на челу с генералним директором Парак Агравалом, затим је отпустио и Неда Сигала и главну "цензорку" Виџаја Гаде, која је цензурисала све противнике трансродне агенде, цензурисала је аферу лаптопа Хантера Бајдена пред изборе 2020. године и скинула је са Твитера тадашњег председника Доналда Трампа.

ФБИ је идентификовао ова "кривична дела дезинформисања" преко новог софтвера "Бабел X" који је створен  пре мање од годину дана и плаћен 27 милиона долара. Да ли је то по америчком Уставу? "Вероватно није," каже некадашњи припадник ФБИ Кајл Серафин, "али док за то не знате шта ћете да урадите? Сад знате." Софтвер "Бабел X" је описан као средство које омогућује тиму да из целог света анализира јавне и доступне информације, из преко 200 језика, а онда филтрира из овог широког спектра оно што је потребно и то доставља тиму за анализу и сарадњу с другим тимовима.

Проблем за сваког човека је у томе што можете нешто да твитујете, и ако се то дежурном цензору у ФБИ-ју не допадне може да издвоји ваш твит, стави га на панел са свим вашим постојећим информацијама и почне да размишља шта да уради с тим. Наравно, нису имали проблем да превиде Хантера Бајдена кад је добио 30 милиона долара од кинеске владе, сарађивао са "главним шпијуном Кине," и учествовао у пословима око нафте и гаса у Украјини.Али ако сте Трамп, ФБИ ће вам монтирати тобожњу везу са Русима како би се добили избори, кад то није успело, федерални суд је занемарио тужбу против лажних оптужби а онда је ФБИ извршио прави ноћни десант на кућу некадашњег председника Трампа у Флориди. "Оптужба" је моћна - можда је имао код себе државне тајне о атомском оружју у војсци и САД.

Кад као лаик размислим о овој причи и наводном разлогу за упад у кућу бившег председника одмах ми је јасно да је реч о измишљотини за јавност и опасном кршењу уставних и законских права грађанина Трампа. Наиме, кад председник заврши мандат и напусти Белу Кућу не може да са собом понесе државне тајне, оне нису у фасциклама које се вуку по столовима, постоје строге процедуре када се оне предочавају председнику на увид. Питање је који ниво овлашћења имају официри који су надлежни за планове о распореду нуклеарног оружја, стратешким плановима атомског удара и контраудара, и другим озбиљним тајнама војске и државе. Председник САД нема највиши ниво овлашћења да зна све , његов ниво је средњи, изнад има још три нивоа тајности, и официри са вишим нивоом овлашћења нису ни обавезни да председнику предоче све оно што је изнад његовог нивоа овлашћења, чак и да он као председник то тражи јер је "врховни командант."

Сва ова дешавања показују ниво очајања у коме се налази постојећа администрација САД. Ако сад изгубе већину места у Представничком дому, а у Сенату је нису ни имали, отвориће се Пандорина кутија судских истрага о породици Бајден, Клинтон, Обама, о лажној епидемији Цовид-19 и ко зна о чему све. У поређењу са овим аферама, рат у Украјини биће досадна тема.

Остале текстове Милана Видојевића погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА