Најновије

ЧАРЛС ЈЕ ДЕО ДАВОСА! Ово је кључни сукоб Истока и Запада, САД ће скинути рукавице и ући у ринг! (ВИДЕО)

Русија не сме да изгуби. Овим што се дешава само се повећавају захтеви у оквиру руског друштва, рекао је професор др Слободан Рељић, социолог и новинар, некадашњи урадник НИН-а, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст, која се због блокаде и демонетизација главног канала емитује на каналу Хелмкаст Резервни положај на Јутјубу. 

Слободан Рељић. (Фото: Јутјуб)

- Како се тај сукоб заоштрава, у рату може доћи до догађаја који може све да преокрене, дође до сукоба два авиона, руски и амерички, и то аутоматски доводи до сукоба између директних сила. Дакле Америка мора да скине рукавице и уђе у ринг – оценио је он. 
Он је додао да је украјинска криза „кључни сукоб између Истока и Запада“. 

- Она угрожава оно што се у Давосу представља као нова светска влада – истакао је Рељић.  

Говорећи о преминулој краљици Елизабети и њеном наследнику, раније принцу, сада краљу Чарлсу, казао је да смо краљицу Елизабету могли национално да идентификујемо, а да „принц Чарлс припада другој групи, групи Давосовог форума, Светског економског форума Клауса Шваба“. 

- Он је део тог механизма – категоричан је Рељић.

Како је рекао, Чарлсова припадност православљу неће бити ни од каквог утицаја. 

- Енглеска краљевска породица један је од највећих власника данас у свету. И њихово богатство је реално које траје кроз векове. Сад, очекивати да ће он да заштити православне, то може само у таблоидима. Он ће вероватно бити гори од краљице. Сукоб Исток-Запад ће се заоштравати из дана у дан. Шта год да ми урадимо, ми смо за њих Исток. Краљ Чарлс кад би и имао неке добре намере према нама, то не може да се спроведе крај тако великих интереса – указао је саговорник Хелмкаста. 

Према његовим речима, читав Запад живи у виртуелном свету, и бави се нечим што је „препродаја ветра“. 

- Тамо је привреда на потпуно другачијим основама, а те основе се измичу. Рецимо, већина фирми што праве одећу су одатле, а тамо се не производи ни памук, нити се шију. Тамо само седе ови у бироима и цртају ово што ви носите, а онда негде у Африци, где људи имају сто евра годишње, производи се памук, а тамо негде у Вијетнаму се шију. И онда највећу зараду има онај што је то креирао – описује Рељић.

Уитан имамо ли стратегију за КОсово и Метохију, и зашто никад нисмо у офанзиви, одговорио је да је „читава конструкција потпуно дефанзивна“ и да указује „или да ми то свесно предајемо, или да је тактика да мало-помало пролази време „па ћемо се некако извући из тога“. 

- Иначе, ако узимате посредника за преговоре, последњи човек је Мирослав Лајчак, то је човек који овде има најмрачније трагове. Не разумем шта он посредује ако је он за другу страну. Имамо међународни докуметн Савета безбедности УН који каже да је КиМ саставни део те државе и мора да се нађе степен аутономије. А ми правимо неке споразуме. Замислите неки споразум међу људима, ја и ви направимо неки споразум и утврдимо да ви ништа нисте испунили. Овде за десет година ништа нису испунили, а ми не прекидамо разговоре. Ми не стављамо никакву примедбу Албанцима што то раде, напротив, ми то подржавамо. На основу тога како водиш преговоре, имамо захтев ових из Прешева да они мисле да је фер да се прикључе Косову – закључује социолог. 

Рељић је позабавио и темом манипулације бројем Албанаца на Косову и Метохији.

- Опште је познато да је то процена ЦИА да тамо има 1,8 милиона Албанаца. Знамо да их тамо нема ни милион – рекао је. 
Он је навео да је потребно спремати се оштро и тврдо, набављате оружје, организовати војску и слично, „да им не падне на ум да вас нападну“.

- А да ви њима јављате да нећете уопште да се борите? Па они ће стварно узети Ниш – упозорио је Рељић. 
Говорећи о питању санкција и односа Србије са Русијом, приметио је да наш однос према Русији и према нпр. Португалу или Холандији не може бити исти. 
- То су другачији односи. Имате два нивоа, један је политички и он је најбаналнији, најједноставнији, политичке одлуке су најнижи ниво комуникације. Али с друге стране имате друштвена расположења и стања која се не мењају вековима – указао је саговорник Хелмкаста. 
Такође се дохватио и теме Рио Тинта, рекавши да то што је Ана Брнабић рекла нема ништа од тога, „то Рио Тинто уопште није схватио озбиљно“. 
Продукција Хелмкаст позива гледаоце, да због блокаде и демонетизације канала Хелмкаст на Јутјубу, запрате нови канал Хелмкаст Резервни положај.

Кина тврди: Ако Украјина уђе у НАТО могућ је нуклеарни рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА