Најновије

"ПОДЗЕМНА, ШТАКОРСКА ИГРА!" Милановић: Или ће Загреб стати иза права Хрвата у БиХ или Хрвата тамо неће бити!

Хрватски председник Зоран Милановић је резулте Општих избора у БиХ оценио као "фијаско и срамоту", а одговорним означио актуелну владу премијера Андреја Пленковића и високог представника у БиХ Кристијана Шмита за којег је рекао да је играо неке "подземне, штакорске игре".

Зоран Милановић. (Фото: Јутјуб)

"Ово је фијаско, срамота, споменик хрватској пасивности и траљавости. ХДЗ није једнако хрватски народ", рекао је Милановић новинарима након учешћа на 14. конференцији о одрживом развоју.

Констатовао је да је ХДЗ добро прошао у жупанијама у којима живе Хрвати, али је додао да је у Председништво БиХ опет изабран Жељко Комшић.

Подсетио је да годину дана покушава да упозори на ову тему, јер је, каже, видео да постоје планови да се Хрвати у БиХ маргинализујуи.

"Ако Пленковић жели да буде заслужан за то, нека буде", рекао је Милановић и упитао шта је то што је урадио високи представник Кристијан Шмит.

Шмит је, казао је, последњег дана донео, неку одлуку којом је као спасао Хрвате.

"Нигде у тим одлукама нема референце на случај Љубић, јер ако се на то реферира, онда мораш да макнеш Комшића. Играо је неке подземне, штакорске игрице", рекао је Милановић,.

Оценио је све то катастрофом за хрватску спољну политику и додао: "Хрватска је ово могла да реши, деловањем пре свега Пленковићеве владе..."

"У овом случају смо показали слабост и атрофију захваљујући Пленковићу и његовим трбухозборцима", додао је.

Истакао је да ће Загреб у наредне четири године или стати у заштиту права Хрвата као конститутивног народа у БиХ или их, како је казао, тамо неће бити.

Изборну победу је честитао Жељки Цвијановић и Денису Бећировићу за Председништво БиХ, а за Комшића је рекао да он не сме ни да се појави у местима где живе Хрвати.

Слаже се, додао је, са саборском иницијативом опозиционог Моста да Комшић буде проглашен непожељним у Хрватској.

Бећировић је успео да победи лидера СДА Бакира Изетбеговића, за којег је рекао да "покварен, превртљив и све у свему један лош тип".

Пленковић оштро критиковао Милановића због БиХ

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је председник Хрватске Зоран Милановић својим поступцима, односно "стварањем непријатеља", само нанео штету Хрватима у БиХ јер се у својим критикама промена изборног закона у БиХ које је наметнуо високи представник Кристијан Шмит, понаша као "љубоморни лузер".

"Милановић искључиво наноси штету. Он је данас као један поражени, како би се рекло љубоморни лузер, кренуо да напада решење које је донео Шмит захваљујући лобирању владе, а не њега лично. Упркос Милановићу заштитили смо права Хрвата", рекао је Пленковић новинарима у Задру.

Он је истакао да је председник Хрватске искључиво наносио штету, стварао непријатеље, понашао се антагонистички и вређао Бошњаке, пренела је Хина.

Пленковић је оценио да је Милановић све то чинио како би угрозио "стратешке циљеве Хрватске, а то су Еврозона и Шенген“.

Премијер Хрватске сматра да је Милановић "тешко поражен на једном спољнополитичком фронту".

"Виком, буком и вређањем, Милановић ништа није постигао, већ је својим изјавама о БиХ само додатно допринео бошњачком гласању за Жељка Комшица који је захваљујући гласовима Бошњака по четврти пут изабран за хрватског члана председништва БиХ", рекао је Пленковић.

Кина тврди: Ако Украјина уђе у НАТО могућ је нуклеарни рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА