Најновије

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Ево када ће ЕУ одлучивати о забрани извоза руске нафте у нашу земљу

Савет ЕУ у Бриселу данас је одлучио да уведе нови, осми пакет економских и индивидуалних санкција Русији, а како је извор из Европске комисије рекао за Танјуг, на састанцима амбасадора ЕУ било је врло мало речи о снабдевању Западног Балкана нафтом.

Нафтна индустрија Србије. (Фото: Јутјуб)

Према овом извору, ова тема још није хитна, а овај проблем ће се јавити кад забрана за транспорт преко мора сирове нафте буде ступила на снагу, а то се неће десити пре децембра.

- Нема потребе да се доноси одлука о овоме сада, ми ћемо се вратити на ту тему и очекујем да ће бити дискусија око региона (Балкан) у вези с другим земљама које су кандидати за чланство - каже добро информисани извор из Комисије за Танјуг.

Он је навео да руска нафта долази морем у Хрватску и затим иде на Западни Балкан и додао да је питање које се поставља у којој мери то може тако да се продужи када се уведе забрана за транспорт нафте по мору.

Европски функционер додаје да би се ово односило на Хрватску која више не би могла да превози преко мора нафту за Западни Балкан, али истовремено да не задржава део за себе поштујући европске санкције. Ово може да функционише, каже он, само ако има дерогације за ово питање.

- Питање које се поставља је како да се ради са трећим земљама и да ли да им омогућимо привилегован статус или не у овом домену - објашњава извор из ЕК.

Он је такође поновио да би ЕУ хтела да Србија прихвати европске санкције против Русије.

Нове санкције протви Русије уводе се као одговор на "руску ескалацију у рату против Украјине и незаконите анексије украјинских области Доњецка, Луганска, Запорожја и Херсона", саопштио је данас Савет ЕУ.

Циљ ових мера је да појачају притисак на владу и економију, и ослабе војне капацитете Русије.

- Уводи се забрана бродовима ЕУ да обављају поморски транспорт нафте трећим земљама и примењиваће се од датума када Савет једногласно одлучити да уведе горњу границу цена - саопштио је Савет.

Како се објашњава, "ограничење цена драстично ће смањити приходе које Русија зарађује од нафте након што је њен рат против Украјине надувао глобалне цене енергената, а ограничење цене нафте такође може послужити за стабилизацију глобалних цена енергије".

Пакет који је данас договорен уводи у законодавство ЕУ основу за постављање горње границе цена у вези са поморским транспортом руске сирове нафте за треће земље и даља ограничења на поморски транспорт сирове нафте и нафтних деривата у треће земље.

Конкретно, комбинација ових мера функционише на следећи начин, објашњава Савет ЕУ.

Биће забрањено пружање поморског транспорта и пружање техничке помоћи, брокерских услуга или финансирања или финансијске помоћи, у вези са поморским транспортом у треће земље сирове нафте (од децембра 2022.) или нафтних деривата (од фебруара 2023.) који потичу у или се извозе из Русије. Одступање од горње границе цена би омогућило пружање транспорта и ових услуга ако се нафта или нафтни производи купују по или испод унапред утврђене цене.

- Овај нови пакет санкција против Русије је доказ наше одлучности да зауставимо Путинову ратну машину и одговоримо на његову најновију ескалацију лажним "референдумима" и незаконитом анексијом украјинских територија - изјавио је Жозеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност.

Украјинци се заглавили у блату код Херсона, руска авијација их сатире! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА