Најновије

РУСИ ПРОНАШЛИ НАЧИН: Хоће ли руско бомбардовање сломити вољу Украјинаца да ратују?

Руске трупе гађају виталну инфраструктуру Украјине, што омогућава смањење потенцијала оружаних снага Украјине, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Он је на састанку у Министарству одбране Русије рекао да се истовремено предузимају свеобухватне мере како би било спречено страдање украјинских грађана, преноси РИА Новости.

Ракетна артиљерија (Фото: Јутјуб)

Шојгу је додао да Украјина наставља да организује, како је навео, терористичке акције у циљу ликвидације цивила и уништавања друштвених објеката.

„Оружане снаге Украјине не престају да гранатирају нуклеарну електрану Запорожје, места за евакуацију и места где се дели хуманитарна помоћ, свесно изводећи нападе на места где се окупља цивилно становништво”, рекао је Шојгу, преноси Танјуг.

Мало након те, стигла је вест да је Кијев поново добио струју а тиме и снабдевање водом. И то само ограничено јер на снази остају редукције струје. У руском бомбардовању енергетског система Украјине до сада је уништено или тешко оштећено око 30 одсто погона за производњу и мреже за дистрибуцију електричне енергије. Због тога је чак и железнички саобраћај у више наврата био потпуно прекинут. Уместо електричних локомотива, најважнији, првенствено војни  транспорт, преузеле су дизел локомотиве којих нема довољно.

Због тога се поставља питање јесу ли Руси коначно пронашли начин да ефикасно утичу на украјинску способност за рат. За разлику од трупа на фронту које имају ограничено деловање и артиљерије која добацује, тек више десетина километара преко ровова, циљање енергетских постројења наноси највећу штету непријатељу. То смо ми у Србији имали прилику да лично видимо 1999. године када је НАТО гађао наш енергетски систем.

После најновијих дешавања у Украјини, стиче се утисак да Владимир Путин није грешио када је говорио о специјалној војној операцији. До напада на Керчки мост и бродове Црноморске флоте у Севастопољу прошлог викенда, Руси су деловања ограничавали на фронт и циљеве у његовој залеђини. Након тога, Москва као да је изгубила стрпљење да се игра Давида и Голијата. У овом случају јасно је ко је Давид а ко Голијат, који је сасвим случајно, друга светска супер сила.

У сваком случају, без струје не само да је отежан свакодневни живот широм Украјине  већ то утиче и на способност њене војске. Ако је прекинут железнички саобраћај, снабдевање муницијом је успорено јер уместо вагонима, муницију и остале потрепштине треба допремити камионима. А возилима треба гориво које такође треба допремити. И тако редом…

Снимак успешне акције војске ДНР прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА