Најновије

УКРАЈИНЦИ ОБОРИЛИ ИРАНСКИ ДРОН И ЗАПАЊИЛИ СЕ КАДА СУ ГА ОТВОРИЛИ! Америка и Израел на ногама!

Већина компоненти иранских дронова заплењених у Украјини и анализираних од стране стручњака произведене су од стране Сједињених Држава, Јапана и других западних земаља - укључујући инфрацрвена сочива која су изгледа идентична онима које производи израелска компанија, извештава Волстрит Џорнал, преноси Тајмс оф Израел.


Ово откриће - за које се у  извештају Волстрит џорнала наводи да је изазвало забринутост међу западним аналитичарима и подстакло истрагу америчке владе - долази пошто Запад све више посматра техеранску флоту беспилотних летелица као претњу, а неке од њих користи Русија за напад на мете у Украјини.

Такође, долази упркос једној од најсвеобухватнијих светских кампања санкција, које предводе САД, против продаје оружја Исламској Републици.

У извештају, који цитира званичнике индустрије и детаљне обавештајне документе које су сакупили украјински истражитељи, наводи се да локални стручњаци верују да је 75 одсто компоненти иранских дронова оборених у Украјини првобитно произведено у САД.

Закључак је заснован на анализи неколико оборених дронова, укључујући беспилотну летелицу Мохаџер-6 која је "хакована у ваздуху" и слетела нетакнута, наводи се у извештају.

Док је за огромну већину компоненти које су проучавали стручњаци утврђено да потичу из САД или Јапана, друге су произведене у Кини или Немачкој.

Поред тога, телескопско инфрацрвено сочиво Мохаџера-6, које се користи у  за надзор и напад, каже се у извештају, „изгледа да је идентично моделу који је направила израелска фирма..."

Израелска компанија је одбила да коментарише наводе, али је њена матична компанија МКС Инструментс Инц. негирала продају производа Ирану и рекла да се придржава закона САД и других важећих закона, као и контроле извоза и западних санкција.

Израелско министарство одбране саопштило је да разматра налазе извештаја, додајући да, према прелиминарној истрази, „сочиво није ни контролисани одбрамбени предмет ни предмет двоструке намене, према израелском закону заснованом на међународним аранжманима“, преноси Тајмс оф Израел.

Узнемирујући снимак језивог ратног злочина против руских затвореника погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА