Најновије

Вучић са председником Азербејџана: Научио сам од Алијева да је мало остало од међународног права (ВИДЕО)

Председник Србије је рекао да је срећан што у Београду може да угости пријатеља председника Азербејџана Илхама Алијева, и да је разговор био веома добар.

"Жао ми је што због многих обавеза неће моћи да остане дуже у Београду, али се надам да ће нам поново ускоро доћи. Србија и Азербејџан имају много тога заједничког. И једна и друга земља држе до свог територијалног интегритета, и боримо се на међународном поретку заснован на Повељи УН. Научио сам од председника Алијева да је мало од међународног права остало, мало се земаља држи тога", рекао је председник Вучић.

Он је додао да су наши односи са Азербејџаном подигнути на нови ниво.

"Разговарали смо данас о свим важним темама. Од тога како да сарађујемо у области енергетике, пошто је Азербејџан велесила у производњи и извозу гаса. Они више од пола свог гаса извозе у европске земље, и ми зато радимо на прављењу интерконектора са Бугарском да би могли да купујемо значајне количине гаса из Азербејџана. Ми ћемо причати са европским партнерима да се прикључимо и споразумима који су везани за куповину струје, како би имали потпуну сигурност по том питању. То би нам гарантовало пуну енергетску сигурност", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на тему дуга Србије према Азербејџану, и како је рекао, да му је Алијев рекао да није могао да верује када је Србија раније исплатила своје дугове према његовој земљи.

Изградили су нам деоницу од Љига до Прељине. Тешка деоница коју су урадили на време, без дана кашњења. А они су се изненадили када смо ми годину дана раније исплатили цео дуг, превремено. То земље обично не раде, али Србија то ради увек када може. По томе је и Азербејџану јасно да је Србија одговоран партнер, као што и ми знамо да је Алијев поуздан партнер свима. Ми због протокола морамо да потписујемо споразуме, али председнику Алијеву се може веровати и на реч", објаснио се Вучић. 

Председник је рекао да ће се разговори наставити, и да ће у наредних 20 дана посетити Баку.

"Причаћемо о тим страховито важним темама за нас. Са мном ће поћи неколико министара, како бисмо продубили овај споразум о стратешком партнерству конкретним споразумима. И ово није шала, иако изледа као да јесте. Сада је Илхам Алијев најпопуларнији човек у Европи. За њега обично нису имали времена, а сада имају сво време овог света за њега, и много га воле. Али ја знам да је он паметан човек, све види и разуме. Ја сам мало љубоморан, мене зову само око Косова, а њега воле и моле, то је милина гледати", нашалио се Вучић. 

Он је додао да је Србија мала, да ми немамо гас, као ни литијум, али "смо генији који су се једини одрекли производње литијума".

"Када дођу неки генији, они ће да виде шта ће да раде. Чуваћемо своју земљу, и увек видимо ко су искрени пријатељи наше земље. Са њима ћемо увек сарађивати, и радујем се остатку данашњег дана. Надам се и да ће председник Алијев доћи у посету, и остати дуже у нашој Србији. Ми се осећамо увређено када не преноћите код нас", додао је Вучић. 

Потписани важни споразуми

Председник Србије Александар Вучић и његов азербејџански колега Илхам Алијев потписали су споразум о оснивању Савета за стратешко партнерство између Србије и Азербејџана.

Споразуме влада Србије и Азербејџана о реадмисији потписали су министри унутрашњих послова две земље, Братислав Гашић и Вилајат Ејвазов.

Меморандум о разумевању Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Србије и азербејџанског министарства дигиталног развоја и саобраћаја потписали су Горан Весић и Рашат Набијев.

Споразуми су потписани и из области трговине, социјалне сигурности, сарадње малих и средњих предузећа.

Преседник Александар Вучић приредио је данас, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Азербејџана Илхама Алијева, који је допутовао у званичну посету Београду.Вучић је Алијева дочекао уз постројену Гарду Војске Србије, интонирање химне две државе и испаљивање почасних плотуна.

Алијева су поред Вучића дочекали и чланови Владе, министри спољних послова Ивица Дачић, финансија Синиша Мали, унутрашњих послова Братислав Гашић, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, пољопривреде Јелена Танасковић, рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА