Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Иницијатива о којој говори Ишингер званично никада није покренута у име "тројке"

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко реаговао је поводом изјаве Волфганга Ишингера, некадашњег представника Европске уније у посредничкој тројки Контакт групе за преговоре о Косову, у којој је Ишингер изнео да "радује што се о основној идеји предлога Тројке из 2007. године расправља у новом облику као немачко-француској иницијативи по питању Косова".

Александар Боцан-Харченко (Фото: Јутјуб)

Ишингер је на Твитеру јуче навео и да је предлог настао из "бриљантног основног уговора из 1972. године", а да је "пропао крајем новембра 2007. због једне особе - Сергеја Лаврова".

"То није истина. Руски став о косовском питању се увек заснивао на томе да решење треба да одговара интересима Београда. Тај принципијелан приступ је у више наврата јавно нагласио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Иницијатива, о којој говори Волфганг Ишингер, званично никада није покренута у име „тројке“, иако је разматрана као једна од радних опција. Господин Ишингер треба одлично зна да српска страна није подржала тај план. Став Београда је до данас доследан и темељи се на међународно-правним начелима и резолуцији 1244 СБ УН", наводи се у коментару Боцан-Харченка, достављеном нашој редакцији.
 
Осим тога, како је додао руски амбасадор, опцију није прихватила ни Приштина.

"Још пре преговора „тројке“ Запад је обећао косовским Албанцима да ће подржати једнострано проглашену „суверенизацију“ покрајине, ако компромис са Београдом не буде постигнут. Кад је већ обећано оно за чиме се жуди, ко ће пристати на мање од тога? Штавише, модел „две Немачке“ је у Приштини изазвао одбојност, пошто не би асоцирао на „перспективу дефинитивног разграничења између страна“, него на њихово поновно уједињење, као што је то био случај са Савезном Републиком Немачком и Немачком Демократском Републиком. Крајне чудно изгледају покушаји Волфганга Ишингера – данас уобичајени на Западу – да за све оптужи Русија, правећи се да би без ње било могуће да се преко ноћи реши косовско питање", наводи се у коментару руског амбасадора у Београду.

Иначе, Боцан-Харченко је био представник Русије у преговарачкој "тројци". Трећи члан, као представник Сједињених Америчких Држава, био је Френк Визнер.

Извор: косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА