Најновије

ПЕТРИДИС О КОСМЕТУ: Кипар држи се принципијелног става

Република Кипар држи се принципијелног става о непризнавању једностраног проглашења независности Косова. Принципи суверенитета и територијалног интегритета за нас су неотуђиви и неупитни, казао је у интервјуу за Новости кипарски министар одбране Хараламос Петридис.

Хараламос Петридис (Фото: МСП Кипра)

Петридис је уочи дводневне посете Србији казао да је посебно почаствован што је први министар одбране који је позван у званичну посету Београду након ступања на дужност нове владе Србије.

"То је велика част која потврђује сарадњу и пријатељство између Кипра и Србије",  истакао је Петридис.

Како оцењујете свеукупне билатералне односе Србије и Кипра?

Кипар и Србија имају одличне билатералне односе који покривају широк спектар области, укључујући, наравно, и сарадњу у области одбране.Наше билатералне односе карактеришу стабилност, висок степен међусобног поверења и разумевања, као и обострана посвећеност њиховом јачању. Поред тога, наши народи имају дубоке историјске везе, што употпуњује и билатералну сарадњу.

Сведоци смо снажног замаха сарадње у области одбране последњих година. У чему се она састоји и како је оцењујете?

Као што сам поменуо, имамо дугогодишњу билатералну сарадњу, па и на терену одбране. Она траје дуже од деценије, и континуирано се развија и напредује. Важан аспект је учешће Србије у мировним снагама Уједињених нација на Кипру, (УНФИЦYП), са војним особљем и особљем полиције УН.Влада и народ Кипра су захвални на важном доприносу миру ваше земље и њених оружаних снага. Поред тога, имамо годишњи програм сарадње у области одбране који садржи бројне активности - вежбе, обуке и размену особља - које се одвијају у Србији и на Кипру.

Највише пажње у последње време изазивају уговори о набавци наоружања. О чему је реч?

Одбрамбена индустрија Србије пружила је драгоцену подршку нашим оружаним снагама и захвални смо што се ова сарадња заснива на међусобном поверењу и надовезује се на наше свеукупно одличне билатералне односе. Последњих година, а у оквиру наших настојања да осавременимо способности наших оружаних снага, од Србије смо набавили артиљеријски систем НОРА и вишецевне бацаче ракета. Овом сарадњом унапређујемо нашу одбрану и војну сарадњу и негујемо ближе везе између наших оружаних снага.

Како видите пут Србије у Европску унију, на којем се наша земља суочава са препрекама које друге државе чланице нису имале пред собом? Осећа ли Кипар притисак да промени свој принципијелан став о једнострано проглашеној независности Косова у светлу сукоба у Украјини, који је наново отворио ово питање?

Република Кипар непоколебљиво подржава приступни пут Србије ка ЕУ. Признајемо да је Србија уложила велике напоре у спровођењу реформи у вези са ЕУ током протеклих месеци и желео бих да вас охрабрим да наставите да напредујете са истом одлучношћу и посвећеношћу. Истовремено, сви се налазимо у критичном геополитичком тренутку, када смо позвани да доносимо тешке одлуке и да покажемо своју приврженост европским вредностима и јасној стратешкој оријентацији. То је оно што се од држава ЕУ и будућих држава чланица ЕУ очекује да ураде и то важи за све подједнако. У овој ери геополитичких преокрета треба да градимо јака партнерства заснована на очувању и одбрани међународног поретка заснованог на правилима, стабилности и просперитету Европе, што наравно укључује и западни Балкан.

Тензије се последњих месеци осећају у многим деловима света. Каква је безбедносна ситуација у источном Медитерану, где се рађа нови концепт безбедности овог региона?

Несумњиво је да је потенцијал експлоатације нафте и гаса креирао нову динамику. Земље источног Медитерана, као што су Кипар, Грчка, Израел и Египат, заједно са другима, данас су на челу нове геополитичке релевантности у региону, која је у прошлости била игнорисана или виђена само у смислу Блиског истока или регионалне улоге Турске. Сведоци смо промене парадигме у источном Медитерану.Стварање међусобно повезаних партнерстава наших земаља није било само по себи разумљиво у не тако далекој прошлости. Успоставили смо трилатералне механизме одбрамбене сарадње између Кипра и Грчке са Израелом, Египтом и Јорданом. Поврх тога, имамо снажну билатералну сарадњу и са Либаном, УАЕ, Саудијском Арабијом и бројним европским и НАТО земљама укључујући, наравно, САД, Француску, Британију, Италију и Немачку. Сигуран и безбедан источни Медитеран доприноси сигурној и безбедној Европи, а тиме и сигурном и безбедном Индо-Пацифику. Поштовање Конвенције УН о праву мора је круцијално. Оштро осуђујемо ревизионистичку и агресивну реторику Турске која угрожава безбедност и стабилност региона.

Ресор одбране у новој влади Србије преузео је Милош Вучевић, са којим ћете се срести у Београду. Какав лични подстицај узајамној сарадњи очекујете од српског колеге?

На личном плану, имао сам прилику да успоставим чврст пословни однос и искрено пријатељство са министром одбране Милошем Вучевићем. То датира у време када смо радили у домену локалне самоуправе - када смо били градоначелници општине Агланџја на Кипру и Новог Сада у Србији. Отуда је моја посета Београду двострука, посета драгом пријатељу и колеги са којим ћемо унапредити нашу дугогодишњу сарадњу у области одбране и разговарати о питањима од заједничког интереса.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА